SKANDAL Junajted Grupe u Atini, pišu tamošnji mediji: Šolak prevario vladu Grčke za 2 milijarde evra!

18.07.2023

12:44

1

Predstavnici Junajted Grupe su na sastanku sa premijerom Micotakisom lično garantovali investiciju od 2 milijarde evra, a na to ime su od EU dobili 100 miliona evra, ali do danas ništa nisu uradili!

SKANDAL Junajted Grupe u Atini, pišu tamošnji mediji: Šolak prevario vladu Grčke za 2 milijarde evra!
Copyright Profimedia/YouTube

Junajted Grupa je izneverila obećanje da će u Grčkoj investirati dve milijarde evra, objavio je najugledniji grčki nedeljnik “To Vima”.

Tekst o skandalu Junajted Grupe i Dragana Šolaka u Grčkoj objavljen je sa najavom na naslovnoj strani portala “To Vime” i pod naslovom “NOVA: Velika investicija je ostala na papiru, i uloga Šolaka i Statopulosa”.

“Pod ogromnim znakom pitanja kako Šolak uopšte može da investira toliki novac kada, s druge strane, duguje najmanje 4,7 milijardi evra i obaveze mu stižu na naplatu”

 


Grupacija na čijem je čelu tajkun Dragan Šolak je, prilikom kupovine medijske kuće i operatera Nova, u septembru 2022. obećala da će zauzvrat investirati dve milijarde evra za razvoj optičke infrastrukture i uvođenje 5G mreže, ali do danas se ništa nije dogodilo, piše grčki nedeljnik.

 

Printscreen
 

 

Posebno skandalozno je to što su predstavnici Junajted Grupe ovo obećanje dali na sastanku sa lično premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, a sve je tesno povezano sa velikim planom vlade u Atini za digitalizaciju ekonomije i društva.

Dodatno, kompanija Nova je u ime Junajted Grupe dobila čitavih 100 miliona evra iz fondova EU (“Recovery Fund”) na ime podnetih projekata za razvoj optike i 5G, ali “i deset meseci kasnije nije napravljen bilo kakav napredak”, upozorio je najugledniji grčki nedeljnik.

Mračna slika Junajted Grupe

Grčki nedeljnik “To Vima” se u tekstu pozivao na podatke iz finansijskog izveštaja Junajted Grupe za 2021. godinu. Međutim, prema izveštaju za 2022. o poslovanju Šolakove grupacije, slika je još mnogo mračnija:
- dugovanja UG, ukupno: 7,13 milijardi € (povećanje 70%)
- od toga, dugovanja po osnovu obveznica: 4,45 milijarde € (povećanje 50%)
- trošak kamata: 272,69 miliona € (povećanje 70%)
- poslovni gubitak: 227,03 miliona € (povećanje 120%)
- od toga, gubitak u četvrtom kvartalu 2022: 128,74 miliona €

 

“To Vima” je naglasila i da je “pod znakom pitanja  ne samo kako je Nova dobila pristup Fondu EU već i kako će finansirati ceo projekat, s obzirom da njen kreditni profil prikazuje veliko opterećenje dugovima, zbog čega je bankarskom sistemu Grčke dosad nanela štetu koja se meri stotinama miliona evra”!

Dodatno, pod ogromnim je znakom pitanja i kako Junajted Grupa, koja je dužna najmanje 4,7 milijardi evra i nema pozitivan “keš flou”, te je bila prinuđena da proda deo imovine, može da realizuje investicioni plan težak dve milijarde evra, pogotovo jer joj u 2024. i 2025. godini predstoji dodatno povećanja obaveza za naplatu, piše “To Vima”.
U tekstu se naglašava da je Dragan Šolak “prvi čovek i osnivač Junajted Grupe, sa aktivnostima u više zemalja Balkana”, a da je ključni predstavnik te grupacije za Grčku Nikos Statopulos iz investicionog fonda BC Partners.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike