Prilika za proširenje malog biznisa: Država sprema 7,7 miliona evra

29.05.2023

12:34

0

Autor: 24sedam

Šta će biti u junskom konkursu za bespovratne podsticaje iz državnog programa teškog 900 miliona dinara?

Prilika za proširenje malog biznisa: Država sprema 7,7 miliona evra
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Preduzetnici da se spreme za junski konkurs u kome će Vlada Srbije za razvojne projekte za 2023. godini, dati uslove po kojima se dobijaju bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 900 miliona dinara (7,7 miliona evra).

Program sprovodi Ministarstvo privrede, u saradnji sa Fondom za razvoj preko koga i ide seo proces.

Novac iz ovog programa može se koristiti u razne svrhe, od kupovine i izgradnje/adaptacije proizvodnog prostora, nabavke novih i polovnih mašina i opreme, zatim privrednih vozila, povećanja trajnih obrtnih sredstava, nabavku računara i softvera…

Šta ne može da se plati...

Postoje i ograničenja, jer prema Uredbi koja se tiče budućeg konkursa, novac iz ovog programa ne može biti korišćen za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, zatim  proizvodnju duvanskih proizvoda, izvođenja građevinskih radova (ako se nema svoja operativa).

Zabrana stoji i za delatnost saobraćaja i transporta, trgovine ili uslužnih delatnosti - osim reciklaže, računarskog programiranja i drugih visokotehnoloških usluga.

Nadalje, ovaj novac nije namenjen ni za štampanje i umnožavanje audio i video zapisa (osim štamparskih usluga), niti za organizovanje igara na sreću, kao ni za proizvodnju i prodaju naoružanja i vojne opreme, proizvodnju i prometa nafte i derivata, električne energije (osim za sopstvene potrebe), za proizvodnju čelika i sintetičkih vlakana, za vađenje uglja…

Koliko para može da se dobije

Preduzetnici i firme koji zadovolje uslove Programa, dobiće do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti svoje investicije, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti.

Preostali iznos vrednosti investicionog ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda.

Ukoliko je odobreno dobijanje manjeg iznosa od traženog , firma može da razliku do pune vrednosti investicije obezbediti iz sopstvenih sredstava.

Učešće trajnih obrtnih sredstava u iznosu ukupnih sredstava (kredit Fonda i bespovratna sredstva) može biti do 10 odsto.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12,5 miliona dinara (oko 106.000 evra) za sve privredne subjekte.

Ukoliko kandidati za realizaciju celokupne investicije imaju potrebu za dodatnim kreditima, to mogu da finansiraju iz dodatnog kredita Fonda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike