Odbili pola milijarde: Čačanska Fabrika reznog alata ide na novu aukciju

07.08.2023

11:48

0

Autor: 24sedam

Ni druga aukcijska prodaja imovine FRA u stečaju nije uspela i nova je zakazana za 5. septembar

Odbili pola milijarde: Čačanska Fabrika reznog alata ide na novu aukciju
Ilustracija - Copyright Pixabay/VBlock

Nekada čuvena čačanska „Fabrika reznog alata“ (FRA) u stečaju nudi se na prodaju i treći put.

Druga aukcija, na kojoj je postignuta cena od 560 miliona dinara (4,6 miliona evra), proglašena je neuspešnom jer Odbor poverilaca nije dao saglasnost na postignutu cenu, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Novo javno nadmetanje održaće se 5. septembra, po početnoj ceni od 59 miliona dinara za 23 objekta koji su smešteni na gradskom građevinskom zemljištu ukupne površine oko 34.150 kvadrata.

Prodaju se i dve zgrade koje se nalaze na drugoj gradskoj lokaciji, na zemljištu ukupne površine 1.293 kvadrata, kao i pokretna imovina koju čine oprema i zalihe, po početnoj ceni od 588 miliona dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika proglasila je neuspešnom prethodnu prodaju FRA, koja je održana polovinom maja, jer je izlicitirana cena bila manja od polovine procenjene vrednosti.

Nesuđeni novi vlasnici su dve čačanske kompanije kao konzorcijum, “Unipromet“ i “Eurolajn“. Konzorcijum je tada dao za 20 miliona dinara bolju ponudu od drugoplasiranog ponuđača, preduzeća“Publik“ iz Valjeva.

Nekada posebno važna, danas na dobošu

„FRA“, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom Vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi avgusta 2021. godine.

Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad „FRA“ je Privredni sud u Čačku pokrenuo januara 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike