Krenule aukcije za zelenu energiju

14.06.2023

09:42

0

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije

Krenule aukcije za zelenu energiju
Copyright Tanjug/Nebojša Raus

U Srbiji su krenule i prve aukcije za zelenu energiju i ovom prilikom pokriveno je 400 megavata iz vetroelektrana i 50 megavata iz solarnih elektrana, saopštilo je danas Ministarstvo a prenosi RTV Vojovdine.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji. Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi a ako budu manje, drdžava mu garantuje aukcijsku cenu.

Referentna tržišna cena za obračun tržišne premije je cena električne energije na srpskoj berzi (SEEPEX).

Ministarstvo na aukciji bira količine energije po najmanjoj ceni a maksimalnu cenu koju proizvođač obnovljivih izvora energije može ponuditi na aukciji definiše Vlada. Trenutno je ona je 105 evra po megavatsatu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavatsatu za solarne elektrane.

Trogodišnji plan sistema podsticaja predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 megavata za proizvođače iz obnovljivih izvora energije.

Digitalizovano i transparentno

Ministarka Dubravka Đedović rekla je da je postupak aukcija digitalizovan, što obezbeđuje brzo, efikasno i transparentno sprovođenje procesa koji će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

- Kao što je premijerka Ana Brnabić najavila nakon sastanka sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u Londonu, pokrenuli smo aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije - kazala je Đedović i dodala da su to ujedno najveće aukcije koje se odjednom sprovede u regionu Zapadnog Balkana.

Prelaskom na tržišne premije podstiče se priliv direktnih stranih investicija, rast BDP, razvoj građevinske industrije, potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana.

Đedović je navela da se očekuje i aktivno učešće Elektroprivrede Srbije (EPS) u tom procesu zarad sigurnije snabdevenosti građana i privrede.

- Procenjuje se da će uspešnom realizacijom aukcija, EPS prihodovati više od tri miliona evra na godišnjem nivou, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene - rekla je Đedović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV Vojvodine

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike