Energetika radi dobro, ali je industrija stala

01.08.2023

09:51

0

Autor: 24sedam

Industrijska proizvodnja samo je pola procenta veća nego što je bila u drugom tromesečju 2022. godine

Energetika radi dobro, ali je industrija stala
Ilustracija - Copyright Pixabay

Realni rast BDP u drugom tromesečju 2023. iznosio je 1,7 odsto međugodišnje prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, a industrijska proizvodnja je u junu zabeležila međugodišnji rast od 0,5 odsto, vođena rastom u sektoru energetike, koji je međugodišnje iznosio 12,7 odsto, objavila je NBS.

S druge strane, u sektoru rudarstva ostvaren je pad od 13,4 odsto međugodišnje, dok je aktivnost u prerađivačkoj industriji stagnirala. To je pre svega zbog toga što je kriza ophrvala i najveće trgovinske partnere Srbije, prvenstveno Nemačku.

U prerađivačkoj industriji proizvodnja u junu međugodišnje je porasla u 10 od 24 oblasti, pri čemu je najveći pozitivan doprinos potekao od proizvodnje osnovnih metala, elektronskih i farmaceutskih proizvoda i motornih vozila, dok je u suprotnom smeru delovala niža proizvodnja prehrambenih proizvoda, naftnih derivata i metalnih proizvoda.

U periodu januar - jun ove godine, industrijska proizvodnja je zabeležila međugodišnji rast od 1,7 odsto, vođen rastom sektora energetike od 16,9 odsto, dok su sektori rudarstva i prerađivačke industrije zabeležili blagi pad od 0,5 odsto i jedan odsto međugodišnje.

Pad prometa u maloprodaji

Promet u trgovini na malo u junu realno je bio niži za šest odsto nego u istom mesecu prethodne godine, dok je u periodu januar - jun realno smanjen za 5,1 odsto međugodišnje.
Ukupan broj dolazaka turista u junu viši je za 4,7 odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za 0,9 odsto.

U periodu januar - jun, ukupan broj dolazaka turista viši je za 13,9 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista veći je za 10,5 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robni izvoz je u junu ostvario međugodišnji rast od 3,3 odsto, vođen izvozom prerađivačke industrije, u okviru koje je 17 od 23 oblasti zabeležilo međugodišnji rast.

Robni uvoz je u junu zabeležio međugodišnji pad od 6,5 odsto, najvećim delom usled smanjenja uvoza energenata i ostalog repromaterijala.

Posmatrano u prvoj polovini 2023. godine, robni izvoz je povećan za 9,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je robni uvoz u istom periodu smanjen za 5,0 odsto međugodišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike