Kineska ekonomija u drugom kvartalu porasla za 6,3 odsto međugodišnje

17.07.2023

12:13

0

U prvih šest meseci je kineski BDP porastao za 5,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine

Kineska ekonomija u drugom kvartalu porasla za 6,3 odsto međugodišnje
Kina - Copyright Pixabay

Kineska ekonomija je u drugom kvartalu porasla za 6,3 odsto međugodišnje, saopštio je danas Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Ekonomija je rasla brže nego u prvom kvartalu ove godine kada je zabeležen godišni rast BDP-a od 4,5 odsto, ali sporije nego što su očekivala tržišta, koja su prognozirala ekonomski rast Kine u drugom kvartalu od 7,3 odsto.

U prvih šest meseci je kineski BDP porastao za 5,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, a za jedan odsto u odnosu na prethodni kvartal, navodi se na sajtu Nacionalnog zavoda za statistiku Kine. Rezultati za jun pokazuju da je industrijska proizvodnja porasla 14-ti mesec zaredom, a stopa nezaposlenosti u gradovima je iznosila 5,2 odsto, dok je nezaposlenost mladih dostigla novi maksimum od 21,3 odsto.

Kineski izvoz je u junu pao za 12,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 255,38 milijardi evra, objavila je prošle nedelje Generalna uprava carina Kine. Tržišta su prognozirala da će kineski izvoz u junu međugodišnje pasti za 9,5 odsto, tako da je rezultat gori nego što se očekivalo, pre svega zbog slabije globalne potražnje.

Cilj Pekinga za ovu godinu je ekonomski rast od pet odsto, prenele su ranije agencije. Kina je u 2022. godini zabeležila ekonomski rast od tri odsto, što je znatno manje nego što je bila želja kineske vlade - 5,5 odsto. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike