Belgijske kompanije poslovaće iz srca Šumadije: Strane kompanije stižu u Kragujevac

23.07.2023

09:34

0

Za desetak belgijskih kompanija, srce Šumadije, postaće novo mesto odakle će da posluju

Belgijske kompanije poslovaće iz srca Šumadije: Strane kompanije stižu u Kragujevac
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dve trećine stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu stiglo je u Srbiju. Do sada više od 40 milijardi evra, najviše iz Evropske unije. 

Za desetak belgijskih kompanija, Srbija, tačnije srce Šumadije, postaće novo mesto odakle će da posluju. Predvodiće ih kompanija za proizvodnju grejnih i rashladnih uređaja "Jaga".

"U prvoj fazi investiraćemo 35 miliona evra, a planiramo da proizvodne kapacitete proširimo na 55.000 metara kvadratnih do kraja sledeće godine", kaže Herbert Huben, predsednik kompanije "Ist Vest Veli".

Za Kragujevac su se odlučili zbog infrastrukture, "Majnd parka" sa vrtićem za 200 mališana, a od prošlog meseca i mini-aerodromom i gde već posluje više od 15 kompanija sa preko 2.000 zaposlenih.

RTV Kragujevac
Mind park Kragujevac

 

"Radujem se veoma što ćemo uskoro da imamo inovativne kompanije iz Holandije, Belgije, Beneluksa, sa tog područija koje nisu do sada još uvek prisutne", navodi Bratislav Milanović iz industrijskog kompleksa "Majnd Park".

Pored pokretanja proizvodnje, belgijska kompanija planira i Centar za istraživanje i razvoj, jer u kragujevačkom univerzitetu vide rasadnik talentovanih i perspektivnih budućih inženjera koji mogu da postanu deo njihovog tima.

"Imamo proizvodnju u više zemalja, a izvozimo u preko 35 država. Ovo je tržište koje raste i zaista verujemo da ima mnogo mogućnosti", kaže Bart Kanini, izvršni direktor kompanije "Ist Vest Veli". 

Ministarstvo privrede svojevremeno je radilo analizu koja je pokazala da se novac dat stranim invetitorima vrati za 16 meseci i to četvorsotruko, kada se u obzir uzmu samo zarade zaposlenih i prihodi države po tom osnovu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike