Švajcarski Štadler dogovorio saradnju sa Mind parkom

17.02.2022

21:17

0

Vlasnik "Štadlera" se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i upravi Železnica Srbije na dosadašnjoj saradnji, istakavši da se nada nastavku iste u Srbiji

Švajcarski Štadler dogovorio saradnju sa Mind parkom
test vožnja voz (3) - Copyright 24sedam

Švajcarska kompanija “Štadler”, lider u proizvodnji šinskih vozila i kompanija “AMM Manufacturing” koja posluje u okviru Mind parka u Kragujevcu, danas su na sastanku u Kragujevcu dogovorili buduću saradnju. Prvom u nizu sastanaka prisustvovali predstavnici Mind grupe, gradonačelnik Kragujevca, kao i vlasnik kompanije “Štadler”, Peter Špuler i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, u svojstvu savetnika švajcarske kompanije.

Kako je rečeno, dogovoreni su prvi koraci, poput formiranja timova koji će raditi na razradi dalje saradnje između Štadlera i Mind parka.

- Sa tri kompanije sarađujemo u Srbiji. Do sada je ugovoreno preko 30 vozova i dabl-deker vozova, a sada još 18 vozova. Danas smo se sastali u Kragujevcu sa potencijalnim partnerima i nosimo jake utiske sa današnjeg sastanka u vezi sa mogućnostima koje pruža Mind park za buduću saradnju - rekao je vlasnik Štadlera.

Kaže da postoji mogućnost za proizvodnju komponenti, ali i za kompletne vozove, te da mu se veoma dopada preduzetnički duh kompanije i porodice Milanović, kao i njihov internacionalni ugled u proizvodnji delova za šinska vozila.

- Radujem se prilici da se ovde proizvode delovi za šinska vozila naše kompanije. Za sada je dogovoren tim koji će raditi na daljem razvoju naše saradnje - rekao je vlasnik Štadlera.

On je još jednom zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i upravi Železnica Srbije na dosadašnjoj saradnji, istakavši da se nada nastavku saradnje u Srbiji.

Nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder rekao je da mu veoma prija boravak u Srbiji i Šumadiji i da oseća veliko poštovanje prema onome što je ovde napravljeno.

- Na jednoj običnoj livadi napravljen je veliki industrijski kompleks koji je važan ne samo za Srbiju već i šire i veoma je cenjeno u inostranstvu. I tako nešto voleli bismo da mi u Nemačkoj napravimo s vremena na vreme. Baš se radujem što sam u Srbiji i što se ovde oseća moć - poručio je Šreder.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je Kragujevac spreman za nove investicije, a da je dovođenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta prioritet.

- Ovo je izuzetna prilika da se gosti iz švajcarske upoznaju sa potencijalima i kapacitetima u cilju ostvarenja potencijalne poslovne saradnje. Imajući u vidu da je Štadler zainteresovan za investicione aktivnosti u Kragujevcu i Šumadiji, uveren sam da će odavde poneti pozitivne impresije - naveo je Dašić.

Vizija Mind parka je izgradnja modernog industrijskog kompleksa u Šumadiji koji je orijentisan na prvom mestu ka industriji šinskih vozila ali i razvoju novih tehnologija, poručio je izvršni direktor Mind grupe Darko Ðorić.

- Naša kompanija AMM Manufacturing već isporučuje delove karoserije za vodeće svetske proizvođače u industriji šinskih vozila i ovo je samo pokazatelj da smo mi na dobrom putu, započinjemo saradnju i sa Štadlerom. U kom će obimu to biti rano je reći, ovo je tek bio prvi sastanak i upoznavanje sa vlasnikom i sa vizijom i strategijom obe kompanije, ali sam siguran da ćemo naći zajednički jezik i da ćemo u budućnosti dobro sarađivati - rekao je Ðorić.

Činjenica da posle Simensa, Autolifta i Škode u MIND Park dolazi ovako ozbiljna privredna delegacija iz Švajcarske, potvrda je da Kragujevac kao investiciona destinacija postaje sve popularniji i da se ozbiljno pozicionira kao grad šinske industrije. 

U Mind parku do sada je izgrađeno 60.000 metara kvadratnih poslovnog i proizvodnog prostora. Trenutno je u Mind parku zaposleno oko 2.000 radnika a očekuje se da će zbog dolaska novih projekata i investitora, do kraja godine u ovom industrijskom kompleksu raditi 2.500 ljudi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike