Nova šansa za mlade ali i poslodavce: Za drugi ciklus „Moja prva plata“ 2,2 milijarde dinara

28.08.2021

15:35

0

Autor: G.M.Š.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas privatne kompanije i poslodavce u Srbiji da se prijave za drugi ciklus programa kome će priliku za praksu dobiti 10.00

Nova šansa za mlade ali i poslodavce: Za drugi ciklus „Moja prva plata“ 2,2 milijarde dinara
Copyright Foto: Pixabay/Anastasia

Premijerka je rekla da je za drugi ciklus programa ”Moja prva plata’‘ Vlada izdvojila 2,2 milijarde dinara kako bi 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem stekne prvo radno iskustvo.

Brnabić je u Arilju prisustvovala promociji tog programa, u porodičnoj kompaniji „Bogutovo”,. A firma, koja pravi odeću ali je i proizvođač malina, u prvom ciklusu programa angažovala je deveto mladih.
– Svaka uspešna zemlja zasniva se na ovakvim porodičnim kompanijama. Radili su, borili se i prošli kroz teška vremena, a danas imaju 128 zaposlenih – rekla je premijerka i zahvalila vlasnicima kompanije što učestvuju u programu ”Moja prva plata”.

Premijerka je kazala da je cilj tog programa, u koji je u prvom ciklusu uloženo 1,6 milijardi dinara, da se mladima omogući da steknu svoje prvo radno iskustvo, a privredi pomogne da nađe nove kadrove, novu snagu i novu energiju.

Ana Brnabić u poseti fabrici, Foto:Tanjug/Vlada SRbije/Slobodan Miljević

Navela je da će u drugom ciklusu programa mesečna nadoknade koje daje država za mlade sa završenom srednjom školom biti 22.000 dinara, a za one sa fakultetom 26.000 dinara.

– Postoji prostor da kompanije u kojima stiču iskustvo povećaju mesečnu naknadu, ali to nije najvažnije, već to da stiču iskustvo i da ostanu na tim poslovima – naglasila je premijerka.

Pročitajte još:

Podsetila je da je u prvom ciklusu programa u 8.453 mladih, od čega su 60 odsto devoje, sticalo radno iskustvo u 5.177 privatnih kompanija.

– Nadam se da će drugi ciklus biti još uspešniji, jer ankete pokazuju veliko zadovoljstvo mladih, a više od 90 odsto bi preporučilo ovaj program vršnjacima, dok oko 85 odsto kompanija želi da ih zadrži na poslu – navela je Brnabić.

Poziv privatnim kompanijama i privrednicima da se prijave za drugi ciklus progama otvoren je na sajtu https://mojaprvaplata.gov.rs/ 20. avgusta i traje do 20.septembra, dok će mladi na istoj adresi moći da se prijave od 1. do 31.oktobra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug