PKS pokrenula platformu "Whisper": Služiće za prevenciju prevara u poslovima faktoringa

03.07.2023

19:07

0

Poslovima faktoringa na tržištu Srbije trenutno se bave 22 kompanije

PKS pokrenula platformu "Whisper": Služiće za prevenciju prevara u poslovima faktoringa
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula je platformu "Whisper", novu uslugu namenjenu bankama i faktoring kompanijama za prevenciju prevara u poslovima faktoringa.

Iz Privredne komore Srbije su saopštili da je softversko rešenje razvijeno u saradnji sa faktoring kompanijom "Finspot", i omogući će bankama i faktoring društvima, članicama Sekcije za razvoj faktoringa PKS, detektovanje prevara duplog finansiranja faktura u poslovima faktoringa.

- Razvoj ove platforme je samo jedna od aktivnosti Udruženja finansijskih institucija na prevenciji prevara u finansijskim uslugama, čime direktno doprinosimo stabilnosti finansijskog sistema u celini - navela je sekretar Udruženja finansijskih institucija u PKS Katarina Ocokoljić.

Ona je kazala da će selekcija za razvoj faktoringa u narednom periodu nastaviti rad na unaprešnju i promociji ove moderne finansijske usluge u kojoj preduzeće prodaje svoja potraživanja trećoj strani i na taj način obezbeđuju sebi obrtni kapital.

Poslovima faktoringa na tržištu Srbije trenutno se bave 22 kompanije, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza i desetak poslovnih banaka.

Promet faktoring usluga u 2022. godini dostigao je iznos od skoro 1,7 milijardi evra, uz rast od 53,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što ukazuje na sve značajnije pozicioniranje faktoringa kao alternativnog instrumenta finansiranja privrede, navodi se u saopštenju PKS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike