Prvi robot u poljoprivredi! "Slopeheleper" namenjen voćarstvu i vinogradarstvu

20.04.2023

18:18

0

Direktor i vlasnik kompanije "Agrouniverzal" Milan Pršić je rekao da ta kompanija ima uvek prisutan trend da prati savremene inovativne tehnologije koje uvode u praksu

Prvi robot u poljoprivredi!  "Slopeheleper" namenjen voćarstvu i vinogradarstvu
Potpisan ugovor - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Gornjomilanovačka kompanija "Agrouniverzal" i slovenačka kompanija "Pek Automotive" danas su u Privrednoj komori Srbije (PKS) potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i o ekskluzivnoj distribuciji prvog robota u poljoprivredi "Slopeheleper", koji je namenjen poslovima u voćarstvu i vinogradarstvu.

Direktor i vlasnik kompanije "Agrouniverzal" Milan Pršić je rekao da ta kompanija ima uvek prisutan trend da prati savremene inovativne tehnologije koje uvode u praksu.

- Kompanija postoji 33. godine i bavi se distribicijom poljoprivredne opreme, traktora i priključnih mašina - istakao je za Tanjug Pršić.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
 

Kako je objasnio, ovo je pokušaj stvaranja nove industrijske revolucije u poljoprivredi uvođenjem robotike - potpuno automatizovanog električnog robota mašine koji će raditi u poljoprivredi.

- Svođenje na zavisnost od ljudskog faktora se zanemaruje, i što je najvažnije smanjuje se zagađenje prirode a samim tim i potrošnja fosilnih goriva - rekao je Pršić. On je istakao da će se prezentacija robota održati u Krnjevu i Pirotu. "Robot će biti predstavljen na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji se održava od 20. do 26. maja", rekao je on. Ugovor koji su danas potpisali se odnosi na poslovno-tehničku saradnju i ekskluzivno distributerstvo prvog robota u poljoprivredi u Srbiji.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
 

Direktor slovenačke kompanije "Pek Automotive" Mikhail Kostnik je istakao kao veoma bitan dolazak modernih tehnologija na srpsko tržište. "Srbija će dobiti šansu da poboljša svoju agrukulturno proizvodnju, koja će doneti nove mogućnosti na tržištu", rekao je Kostnik. Sekretar udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović je rekao da smo svedoci da u poslednje vreme imamo sve više priča o rastu broja stanovnika, i o tome kako je potrebno povećati proizvodnju hrane.

- Suočavamo se sa tim da su nam resursi za proizvodnju hrane vrlo ograničeni. Imajući to u vidu moramo da podižemo proizvodnju - rekao je za Tanjug Bogunović.

Kako je objasnio, sa druge strane imamo veliki problem sa nedostatkom sezonske radne snage.

- Nedostatak radne snage dovodi do veće potrebe za automatizacijom, digitalizacijom i robotizacijom. Industirija četvrte generacije se u mnogim zemljama već primenjuje. Lepo je videti primer upotrebe takve opreme u našoj zemlji. To je jedan od razloga zašto PKS stoji iza ovoga - zaključio je Bogunović. Robot je namenjen radovima u voćarstvu i vinogradarstvu, navode iz PKS-a.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike