Poledica: Obilaznica oko Beograda je višedecenijski san, značiće gradu i čitavoj Srbiji

28.06.2023

18:05

0

On je istakao i bezbednosni faktor nove obilaznice

Poledica: Obilaznica oko Beograda je višedecenijski san, značiće gradu i čitavoj Srbiji
Obilaznica oko Beograda - Copyright JP "Putevi Srbije"

Pomoćnik direktora preduzeća "Putevi Srbije" Miodrag Poledica rekao je danas da je "višedesenijski san" i cilj države da se završi obilaznica oko jednog velikog grada, kao što je Beograd, koja će značiti ne samo za glavni grad, već i za čitavu Srbiju i celu jugoistočnu Evropu, jer će veoma ubrzati promet saobraćaja.

On je za Tanjug rekao da će u poređenju sa auto-putem koji prolazi kroz grad, nova obilaznica duga 47 kilomeatara od petlje Batajnice do petlje Bubanj Potok dvostruko skratiti vreme putovanja, sa nekih 45 do 50 minuta, kada nema gužve, na 20 do 25 minuta.

On je istakao i bezbednosni faktor nove obilaznice.

JP "Putevi Srbije"
 

- Primera radi, prošle godine evidentirano je 553 saobraćajne nezgode kroz grad Beograd, odnosno na potezu od petlje Dobanovci do petlje Bubanj Potok, a u istom periodu ove godine je, što na završenom što na nezavšenom delu deonice, evdentirano samo 63 nezgode - rekao je Poledica.

Pored segmenta bezbednosti, on je istakao i druga dva - brzinu putovanja i ekološki smisao.

- Rasterećenjem gradskog jezgra ubrzava se saobraćaj i smanjuju se gužve, što znači da ova saobraćajnica ima višestruki značaj - naveo je on.

Dodao je da je, kada se saobraćajnica otvori večeras, potrebno još neko kratko vreme da se ispune saobraćajni tehnički uslovi za puštanje u saobraćaj.

- Ovakav projekat zaslužuje da se pusti u punom obimu, a poslednja faza ove obilaznice u dužini od 47 kilometara završena je na današnji dan i dugačka je oko 10 kilometara - naveo je on.

JP "Putevi Srbije"
 

Prema njegovim rečima, obilaznicu karakteriše nekoliko značajnih objekata, poput petlje Avala, koja će imati ulogu da poveže auto-put sa sadašnjim kružnim putem i automatski sa svim podavalskim naseljima, kao i sa opštinama Rakovica i Voždovac.

- Drugi karakterističan objekat je tunel Beli potok, a treći je petlja Bubanj Potok, koja će biti najveća u Srbiji - naveo je Poledica.

Istakao je da celu obilaznicu karakteriše veoma intersantan teren sa preko 70 mostovskih konstrukcija, kao i sa četiri tunela i sedam velikih saobraćajnih petlji.

- Obilaznica oko Beograda nije obuhvaćena sistemom naplate putarina, što će samo dodatno privući saobraćaj, naročito teretni, koji je u čistom tranzitu kroz Srbiju - naglasio je pomoćnik direktora preduzeća "Putevi Srbije" i istakao da će za sve vozače, pogotovo za teretne, kao i za privredu nemerljivo značiti ova obilaznica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike