Novosadski IT stručnjaci, zasad izbegli sudbinu kolega iz sveta ali i Beograda

24.06.2023

10:10

0

Autor: 24sedam

U drugom po veličini srpskom informatičkom centru nema velikih otpuštanja

Novosadski IT stručnjaci, zasad izbegli sudbinu kolega iz sveta ali i Beograda
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slika s globalnog nivoa pomalo se prelila na Srbiju i do juče deficitaran IT kadar koji je bez većih problema pronalazio radno mesto – sada ima problema. U prvom kvartalu 2023. godine znatno smanjio broj oglasa za IT pozicije, piše novosadski „Dnevnik“.

Prema rečima PR menadžera sajta HelloWorld.rs Marka Vučetića, broj oglasa manji je za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je, iako je došlo do promena u IT sektoru, ovaj kadar i dalje deficiran i Srbiji i nedostaju kvalitetni stručnjaci.

- I na našem tržištu je došlo do promena i jedna kompanija sa sedištem u Beogradu izašla je s informacijom da je otpušteno 200 IT stručnjaka, ali ne treba očekivati da će se nešto slično događati i da će otpuštanja biti većih razmera. Kada je reč o Novom Sadu, u kojem posluje dosta kompanija iz ove oblasti i koji je jedan od centara IT sektora u Srbiji, za sada nije bilo većih otkaza i situacija je uobičajena - kaže Vučetić.

On ističe da je sadašnja sitaucija na domaćem tržištu u IT sektoru posledica stanja na globalnom tržištu, koja je izazavalo više faktora - ekonomska kriza, rat u Ukrajini, globalna geopolitička dešavanja...

Prosečne plate i dalje velike

U sklopu istraživanja koje svake godine HelloWorld.rs sprovodi su i podaci o prosečnim platama zaposlenih u ovoj grani industrije. Prosečne zarade IT stručnjaka odavno su daleko veće od prosečnih na republičkom novou, pa je tako u avgustu 2022. godine prosečna plata zaposlenih u IT sektoru u Vojvodini bila 1.550 evra. U Beogradskom regionu prosečna plata zaposlenih u IT sektoru bila je 1.800 evra, južnoj i istočnoj Srbiji - 1.250, a u Šumadiji i zapadnoj Srbiji - 1.200 evra. Plate su ostale na istom nivou kao i ranije, a i ove godine najviše su za zaposlene koji rade na poziciji softver developera.
 

- Osim toga, promenila se i politika poslovanja pa mnoge kompanije automatizuju i optimizuju svoje procese i okreću se ka isplativijim, ekonomičnijim projektima. U takvim sitaucijama se dešava da radnici, koji su „na benču“ (klupi, tj. u rezervi), a reč je o onima koji su zvanično zaposleni i primaju platu a nemaju projekte ili poslove na kojima bi mogli da učestvuju, uglavnom ostaju bez posla - kaže Vučetić.

Po njegovim rečima, smanjenje broja oglasa za IT pozicije u prvom kratalu ove godine je posledica nove situacije u ovoj grani industrije i svakako je velika promena, ali ne i alarmantna.

- Manji broj oglasa za radna mesta u IT sektoru jeste velika promena u odnosu na nekoliko godina ranije jer je tada, u istom periodu, broj oglasa rastao za 50 odsto. Ipak, neće biti većih poremećaja, ali je izvesno da neće ni biti isto kao do sada. Nesumnjivo je da u IT sektoru ima posla, a sadašnja situacija je prilika da manje kompanije dođu do kvalitetnih i iskusnih IT stručnjaka, pre svega, mediora i seniora, a to je i prilika da se ti stručnjaci zaposle u kompanijama koje nisu iz IT sektora, poput banaka - kaže Vučetić.

Ističući da se IT sektor u Srbiji veoma brzo razvijao i da je kadrova u ovoj oblasti i te kako nedostajalo, Vučetić napominje i da se i tu situacija znatno promenila - povećan je broj mesta u školama i na fakultetima za obrazovanje u ovoj oblasti, a mnogo je onih koji su prolazili obuke kako bi radili u IT sektoru.

On ukazuje da će IT stručnjaci s iskustvom, čak i ako se desi da ostanu bez posla, sigurno brzo ponovo raditi i da to potvrđuju i podaci sa sajta HelloWorld.rs jer su ove godne najtraženiji softver developeri.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike