CEFTA dogovorila nova pravila za olakšanje trgovine, a sve zarad - inovacije proizvoda i usluga

22.06.2023

21:07

0

U saopštenju se kaže da je CEFTA zajednički okvir za priznavanje profesionalnih kvalifikacija dogovorila u skladu s EU normama

CEFTA dogovorila nova pravila za olakšanje trgovine, a sve zarad - inovacije proizvoda i usluga
Luka Antverpen/Ilustracija - Copyright AP Photo/Virginia Mayo, File

Stručnjaci CEFTA saopštili su danas da su dogovorili novi set pravila koja će promovisati profesionalnu mobilnost i olakšati trgovinu, među kojima su odluka o uspostavljanju opšeg sistema za priznavanje profesionalnih kvalifikacija i odluka o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine.

U saopštenju se kaže da je CEFTA zajednički okvir za priznavanje profesionalnih kvalifikacija dogovorila u skladu s EU normama.

- Osobe koje su stekle kvalifikacije na CEFTA tržištima i dobile dozvolu za obavljanje svoje profesije, ali žele da pružaju usluge na drugim tržištima imaće koristi od ovih pravila. Takođe, stručnjaci koji su stekli diplome na drugim mestima, ali su priznati na jednom CEFTA tržištu i imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva, takođe će moći da podnesu zahtev za priznavanje prema ovim pravilima, kao i stručnjaci sa tržišta koja ne regulišu tu profesiju, a imaju najmanje jednu godinu iskustva - navodi se u saopštenju.

Profimedia
 

Naglašava se sa će, s obzirom na različite zahteve za kvalifikacije u okviru CEFTA i nedostatak standarda usaglašenih sa EU, vlasti nadležne za priznavanje i daljeupoređivati zvanične zahteve sa priloženim kvalifikacijama i da samo u slučaju značajnih razlika mogu nametnuti kompenzacijske mere poput perioda prilagođavanja do tri godine ili provere sposobnosti.

Osobama čiji se profesionalni profil ne podudara sa regulisanim profilima može biti odobren delimičan pristup profesiji. U saopštenju CEFTE se dodaje da će primena ovih zajedničkih pravila započeti inženjerima i da će postepeno obuhvatiti druge struke.

- Ova odluka je dopunska Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte u okviru CEFTA. Ova dva sporazuma zajedno prenose dva EU sistema priznavanja regulisana Direktivom o stručnim kvalifikacijama EU 2005/36/EC - piše u saopštenju.

Druga odluka usaglašena na ekspertskom nivou - Odluka o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine, kako se precizira pruža sveobuhvatan plan delovanja i namenjena je savladavanju prepreka i izazova s kojima se suočavaju kompanije koje posluju na tržištima CEFTA, kao što su skupi i dugotrajni postupci registracije prava intelektualne svojine, različiti tretmani u regionu, nedovoljna pravna zaštita ...

- Ova Odluka će promovisati inovacije proizvoda i usluga, osigurati jednaku obradu za poslovne subjekte u celom regionu i ojačati zaštitu potrošača od falsifikovanih i piratskih proizvoda, osiguravajući njihovo zdravlje i sigurnost - navodi se u saopštenju i naglašava da su prava intelektualne svojine ključna za zaštitu inovacija i konkurentnost zasnovanu na pametnim i novim rešenjima za poslovanje i potrošače.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike