Đedović: Očekujem da će uskoro biti izabran novi generalni direktor EPS-a

13.06.2023

07:42

0

"Odluka o promeni pravne forme donesena pre devet godina. Ona se nažalost tek sada realizuje, kaže ministarka

Đedović: Očekujem da će uskoro biti izabran novi generalni direktor EPS-a
Ministarka Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da očekuje će novi generalni direktor Elektroprivrede Srbije biti izabran uskoro i da će ga imenovati profesionalni Nadzorni odbor.

"Najavljeno je i prošle nedelje od strane novog nadzornog odbora da će biti raspisan javni konkurs mislim da je to najbolji način i rešenje, da se dođe do generalnog direktora, to će biti, ja očekujem veoma brzo, ono što je i predviđeno ovim reformama to je da vlada više ne imenuje generalnog direktora već da to čini profesionalni Nadzorni odbor i ljudi koji su imenovani i koji će se baviti i drugim značajnim pitanjima koja se tiču poslovanja ovog preduzeća i ja očekujem da se slične reforme dese i u drugim javnim preduzećima i u drugim energetskim javnim preduzećima", rekla je Đedović za Tanjug.

Na pitanje da prokomentariše pozornost koja se pre dve nedelje desila pred starim Nadzornim odborom u vezi dokumenta o izdvajanju 11 malih hidroelektrana iz EPS i saradnje sa Mađarskom, te je ta odluka od koje se zapravo odustalo kritikovana - sa objašnjenjem da je to "ulaz na mala vrata" za privatizaciju EPS-a, ministarka je rekla da želi da još jednom ponovi da to privatizacija kao takva nije u suštini promene ni pravne forme ni ovih reformi.

"Odluka o promeni pravne forme donesena pre devet godina. Ona se nažalost tek sada realizuje. Mislim da bi verovatno i tranzicija generalno trajala manje u raznim segmentima da smo brže neke odluke sprovodili, ali dobro, tu smo gde smo, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da joj je žao što su parcijalne informacije došle u javnost i što su bile nepotpune i neadekvatne i, kako je rekla, verovatno imale za cilj da zbune i zaposlene, a verovatno i širu javnost - u smislu "sad odjednom postoji neka skrivena namera o nekakvoj privatizaciji" i naglasila da to apsolutno nije u biti promena koje se dešavaju.

"Bilo kakve strateške odluke koje se tiču bilo koje sfere u energetskom sektoru će donositi Vlada Srbije i to veoma odgovorno, promišljeno na osnovu jasnih argumenata i jasnih analiza, naša saradnja strateško opredeljenje.

Mi sarađujemo sa Mađarskom u energetskom sektoru i mislim da ima prostora za saradnju, ali pod kojim uslovima i na koji način svakako je nešto o čemu ima prostora da se razgovara i pregovara. Ima tu i drugih potencijalnih strateških partnera za našu zemlju kada je energetika u pitanju, i mislim da razlog za strepnju ne treba da imaju ni naši građani, a pre svega zaposleni u EPS", poručila je ministarka.

Đedović je kazala da će se komunicirati transparentno što se bilo kakvih daljih strateških pravaca tiče i ponovila da joj je žao što se u vezi jednog javnog preduzeća toliko polemike i iznosi u javnost.

"Mislim da bi trebali da se naviknemo da se malo više fokusiramo na rad, i na to šta su nam zapravo ciljevi i zadaci, a ne da polemišemo po medijima sa netačnim informacijama", rekla je Đedović.

O ulaganjima u EPS

24sedam/promo/Milorad Drča
 

 

Povodom najave da je plan da se u narednih 10 godina u EPS uloži 10 milijardi evra, a na pitanje gde pronaći taj novac i da li je to možda put kroz dokapitalizaciju, Đedović je rekla da su sredstva koja su neophodna velika i ona se ne tiču samo proizvodnje električne energije već i prenosne mreže i distributivne mreže.

"Mi sada imamo plan da ove godine uložimo 180 miliona u našu distributivnu mrežu koja takođe mora da se jača da bi imali manje ispade, da bi imali manje gubitke na mreži. Nije tu samo elektroprivreda u pitanju takođe treba u narednih 10 godina da uložimo blizu milijardu evra u našu prenosnu mrežu da bi jačali povezanost i sa drugim državama i sa regionom da bi mogli da prenosimo, vršimo razmenu električne energije. Potreba za investicijama ima puno", objasnila je ministarka.

Ona je istakla da smatra da je ključan pristup povoljnim finansijskim sredstvima i bespovratnim finansijskim sredstvima.

"Mislim da je ključno da imamo pristup povoljnim finansijskim sredstvima, da imamo pristup bespovratnim finanasijskim sredstvima pre svega kada je Evropska unija u pitanju i kada planiramo tranziciju ka čistim izvorima energije", ocenila je Đedović.

Ona je dodala da misli da će biti potrebe i za strateškim partnerstvima - određena finansiranja koja strateški partneri mogu da donesu, i pristup međunarodnim finansijskim institucijama, donacije, eventualne dokapitalizacije.

"O tome je sada teško pričati jer zapravo što se elektroprivrede tiče moramo prvo da je reformišemo, transformišemo , stavimo na stabilne noge da bi mogli i da razmišljamo o eventualno nekom izlasku na tržište kapitala", rekla je Đedović.

Na pitanje zašto su u Srbiji cene maloprodajnih naftnih derivata u porastu pored toga što je cena sirove nafte na svetskom tržištu mesecima unazad u padu, ministarka je rekla da je prošle nedelje zapravo bilo blagog porasta na tržištu. Bitno je, dodala je ministarka, da se diverzifikuju pravci snabdevanja pa tako i da očekuje da se veoma brzo potpiše i ugovor o međusobnoj saradnji pre svega sa Mađarskom o izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske i time se obezbedi novi alternativni izvor snabdevanja.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike