Građevinarstvo presudno za rast BDP-a od 2,5 odsto

09.06.2023

13:45

0

Izgradnja je ključna oblast za ostvarivanje zacrtanog privrednog rasta, istakla premijerka Ana Brnabić na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Građevinarstvo presudno za rast BDP-a od 2,5 odsto
Ana Brnabić na sednici Saveta za BDP - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

Srbija bi ove godine trebalo da postigne privredni rast od 2,5 odsto, a za dostizanje tog cilja ključna oblast je građevinarstvo i u njemu brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Premijerka je danas predsedavala sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), gde je istakla da stabilna privreda i kontinuirani rast BDP-a direktno utiču na realno povećanje plata i penzija građana Srbije.

Na sednici je bilo reči i o setu ekonomskih mera pomoći usmerenoj ka podizanju životnog standarda građana Srbije.

- Povećanja plata i penzija moguća su zbog stabilne ekonomske politike koju Srbija ima godinama unazad, pa je rast BDP-a ključan za nastavak kontinuiranog rasta ekonomske moći građana Srbije - ističe se u saopštenju Vlade Srbije nakon sednice.

Premijerka se osvrnula i na javna ulaganja, koja su važna kako za privredni rast, tako i za živote građana i u tom kontekstu pomenula investicije u škole, bolnice, naučnu infrastrukturu i druge objekte od javnog značaja.  

Brnabić je ponovila da je za ostvarivanje većeg privrednog rasta važan svaki projekat i da sva ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća moraju da ubrzaju aktivnosti, kako bi se ispoštovali rokovi.

Premijerka je posebno izdvojila oblast turizma, čiji potencijal nije do kraja iskorišćen, i najavila povezivanje sa turoperaterima zemalja čiji su građani zainteresovani da posete Srbiju, kao njima zanimljivu destinaciju, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike