Barac: Srbija je spremna za visokotehnološke investicije

29.05.2023

15:48

0

Primer koliko znači pravilno privlačenje direktnih investicija predstavlja grad Novi Sad na čelu sa Milošem Vučevićem, koji se transformisao u grad budućnosti

Barac: Srbija je spremna za visokotehnološke investicije
Novi Sad - Copyright 24sedam/Goran Sivački

“Struktura domaće privrede se menja i ulazi u novu fazu koja će suštinski promeniti izgled srpske privrede i srpskog društva. Nakon decenije propadanja, sukoba, stagnacija uz ogromnu pljačku i uništavanje srpske privede što je pratilo transformaciju privrede iz društvene i planske u privatnu i tržišno orjentisanu privredu, bilo je važno zaustaviti takav trend i preokrenuti točak u pravom smeru”, ocenio je u svom autorskom tekstu za Dnevnik politički analitičar Srđan Barac.

Privlačenje direktnih stranih investicija je bila važna alatka u tom procesu. Ulazak stranog kapitala bio je neophodan, ne samo sa finansijskog aspekta već i suštinskog i strukturnog u modernizaciji, usklađivanju, razvoju i pokretanju privrednih procesa. Politika subvencija u svrhu privlačenja direktnih stranih investicija dala je rezultate, nezaposlenost se smanjila.

U tom procesu došle su  nam investicije zbog našeg geopolitičkog položaja, jeftinih sirovina, jeftine radne snage i pouzdanog političkog rukovodstva. Masovno zapošljavanje pratilo je uglavnom zapošljavanje nisko kvalifikovane radne snage, uz relativno niske plate i loše uslove rada. Ipak, takva faza je bila važna da bi se privreda inkorporirala u svetsku privredu, modernizovala i na kraju smanjila ili sasvim eliminisala nezaposlenost.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću ispravljena je i greška koja je favorizovala strane investitore pri konkurisanju za subvencije i domaći i strani privrednici su izjednačeni. Danas smo svedoci da se radna snaga uvozi iz okruženja pa čak i šire, iz Indije, Turske, Nepala i mnogih drugih, a Republika Srbija je šampion u privlačenju direktnih investicija u regionu. Već nekoliko godina unazad privlači više stranih direktnih investicija nego sve ostale države takozvanog Zapadnog Balkana zajedno. Vreme je za ciljano i sistemsko privlačenje investicija.

Zahvaljujući 29 investicija koje su se od 2012. slile u Novi Sad sve više mladih stručnjaka odlučuju da ovde ostanu, jer ih čekaju visoko plaćeni poslovi

Primer koliko znači pravilno privlačenje direktnih investicija predstavlja grad Novi Sad na čelu sa Milošem Vučevićem, koji se transformisao u grad budućnosti iz kojeg se ne odlazi već se ljudi vraćaju, novi dolaze i otpočinju kvalitetan život.

Tanjug
 

 

Ciljanim i strateškim privlačenjem investicija Novi Sad je postao grad u kom ima posla za sve profile. A naročito je postao poznat po privlačenju visoko kvalifikovane radne snage u IT sektoru, ali i u razvojnim centrima multinacionalnih kompanija kao što su Kontinental Automotive Srbija, ZF Srbija koja uskoro planira otvaranje razvojnog centra, kao i drugi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike