Momirović: Integrisanjem graničnih prelaza do veće spoljnotrgovinske razmene

28.05.2023

14:02

0

Momirović se sastao sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem

Momirović: Integrisanjem graničnih prelaza do veće spoljnotrgovinske razmene
Granični prelaz - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Moramo dodatno ubrzati procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište, što bi u značajnoj meri doprinelo povećanju spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije i Bosne i Hercegovine sa Srbijom, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović.

Momirović se sastao sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i naveo da je razgovarano kako da dodatno ojačamo saradnju i unapredimo spoljnotrgovinsku razmenu Srbije i BiH.

"Jedan od načina u tom pravcu je zajednički rad na daljem širenju regionalne ekonomske inicijative 'Otvoreni Balkan'. koja već pokazuje odlične rezultate. Inicijativa 'Otvoreni Balkan' je povećala obim trgovinske razmene između zemalja članica za gotovo 30 odsto", rekao je Momirović, saopšteno je iz Ministarstva.

Naveo je da je sa kolegom Košarcem razgovarao o zajedničkoj organizaciji konferencije u Sarajevu, na kojoj će učestvovati resorni ministri iz zemalja članica inicijative „Otvoreni Balkan“, ali i privrednici i politički subjekti iz Republike Srpske i Federaciji BiH.

"Želimo da razgovaramo o perspektivama i prednostima „Otvorenog Balkana“ i vidimo nove članice u njoj kako bi ceo region ekonomski napredovaa“, istakao je Momirović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, istakao je da su se dogovorili da u Sarajevu bude održana konferenciju na koju će biti pozvani resorne ministre iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji BiH razgovaramo o perspektivama i prednostima 'Otvorenog Balkana'", rekao je ministar Košarac posle sastanka. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike