Ne propustite priliku, evo od kad kreću prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

28.05.2023

10:52

0

Domaći turisti najčešće se odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju

Ne propustite priliku, evo od kad kreću prijave za novih 100.000 turističkih vaučera
Vrnjačka banja - Copyright Profimedia

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je danas da će prijavljivanje za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji početi u utorak.

Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara.

"Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte, građani će moći da se prijave. Oni jako dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara", rekao je Kandić za RTS.

On je objasnio da se domaći turisti najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, dok strani turisti u letnjem periodu prefeririaju gradove, a u zimskom Kopaonik.

"Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. 
Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji", istakao je Kandić.

On je rekao da je početka godine do danas zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto.

"Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat", ističe Kandić, i dodaje da turisti dolaze uglavnom iz regiona – iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turskske.

24sedam/Goran Sivački
Sokobanja

 

Takođe, on je rekao da su kinesti turisti počeli da se vraćaju u našu zemlju od momenta kada su kovid mere ublažene u Kini.

On je istakao da je i devizni priliv za prva tri meseca veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam", rekao je Kadić. 

Dokumenta potrebna za prijavu

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja, u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera i to u trajanju od najmanje pet noćenja. Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Kada je reč o dokumentima potrebnim za prijavu, koja se predaju na šalterima Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG).

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike