“Značajno je govoriti o regiji kao turističkom proizvodu”: Ivanišević na prvom regionalnom Turističkom samitu u Sarajevu (FOTO)

26.04.2023

13:20

0

Ovakve samite smo imali u Novom Sadu, imaćemo ove godine i u Inđiji, zajedno svi to organizujemo, jer mislim da je jako važno razmeniti iskustva jedni drugih, kazao je Ivanišević

“Značajno je govoriti o regiji kao turističkom proizvodu”: Ivanišević na prvom regionalnom Turističkom samitu u Sarajevu (FOTO)
Copyright Pokrajinski Sekretarijat Za Privredu

Sarajevo turizam samit je prva dvodnevna regionalna konferencija o turizmu u Bosni i Hercegovini, koja se ove godine održava 26. i 27. aprila u Sarajevu, i okuplja stručnjake iz oblasti turizma, turističke privrede, hotelijerstva, ugostiteljstva i srodnih grana privrede. Cilj ovog Samita jeste sagledavanje savremenih trendova i tokova, prevashodno u destinacijskom turizmu, a ovim povodom je okupljeno preko 300 učesnika, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona i sveta.

Organizator samita je Business Concierge Center, prvi i jedini konsijerž servis u BiH, uz podršku i u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i partnerima i prijateljima projekta.

Pokrajinski Sekretarijat Za Privredu
 

Učesnik današnjeg otvarajućeg panela, prvog dana Samita je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, koji se ovoga puta detaljno osvrnuo na važnost destinacijskog turizma, ulaganje u i unapređenje turizma i turističke infrastrukture u AP Vojvodini, kao i na važnost regionalnog umrežavanja sa ciljem kreiranja bolje turističke ponude na svetskom tržištu.

Pokrajinski Sekretarijat Za Privredu
 

- Današnji samit koji počinje u Sarajevu je važna stvar. Ovakve samite smo imali u Novom Sadu, imaćemo ove godine i u Inđiji, zajedno svi to organizujemo, jer mislim da je jako važno razmeniti iskustva jedni drugih, jer to samo može da nam pomogne. Ono što najviše Vojvodinu karakteriše jeste gastro i vinska ponuda, gde smo u proteklih petnaestak godina svedoci da samo na Fruškoj gori postoji oko 100 vinarija - započeo je sekretar Ivanišević svoje izlaganje.

- Kada govorimo o saradnji regiona, ovogodišnji Samit u Sarajevu je dobra prilika da se bolje upoznamo, da razgovaramo i o drugim vidovima privrede, kao i o ulaganju u turističku infrastrukturu, za koju je Vojvodina izdvojila značajna sredstva. Značajno je govoriti o regiji kao turističkom proizvodu, posebno sa aspekta svetskih turističkih tržišta - istakao je Ivanišević, dodavši da je iskustvo delegacije Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na čijem je bio čelu sa nedavnog boravka u Indiji, pokazalo da je veliko interesovanje i indijskih turista za čitav region, kao pojam i kao destinaciju.

Pokrajinski Sekretarijat Za Privredu
 

Pored samog pojma destinacije, na današnjem panelu se govorilo o njenom turističkom razvoju, unapređenju i plasmanu na regionalnom i svetskom tržištu, uz neizostavnu saradnju turističke privrede destinacije i turističkih poslenika, te uticaju samih turista i meštana na razvoj destinacijskog turizma.

Prema rečima organizatora, turizam kao potreba i neophodnost na prosotorima BiH, doživljava svoju ponovnu reinkarnaciju i kao privredna grana predstavlja važan temelj izgradnje novih vrednosti i odnosa među ljudima.

Pokrajinski Sekretarijat Za Privredu
 

Tematske celine kojima će se baviti učesnici u toku dva dana Samita, između ostalog, jesu i investicije u turizmu, hotelijerstvo, zapošljavanje, gastro ponuda, te neizostavna edukacija u turizmu, “MICE” potencijali, trendovi u hotelijerstvu, i mnoge druge oblasti.

Samit je koncipiran kao serija panel diskusija, studija slučaja i prezentacija, uz više od 30 stručnih predavača, eksperata u svojim delatnostima, iz regiona i sveta.

Pored toga, učesnici će imati priliku da prisustvuju master vinskom programu i prezentaciji, degustacijama i mnoštvu prezentacija gastronomskih opusa, dok je, u okviru Samita, organizovan i izložbeni prostor za pokrovitelje i prijatelje Samita u različitim segmentima, što će za vreme trajanja Samita navedena ponuda činiti Sarajevo središtem turističke ponude BiH.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike