Pojednostavljena procedura za gasni priključak, a evo detaljnog uputstva!

25.04.2023

14:03

0

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom

Pojednostavljena procedura za gasni priključak, a evo detaljnog uputstva!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom, koje predviđaju smanjenje troškova i jednostavniju proceduru za priključenje novih potrošača prirodnog gasa.

Uz zahtev za puštanje prirodnog gasa, kupac će biti dužan da priloži ugovor o snabdevanju i projektno-tehničku i atestnu dokumentaciju za unutrašnju gasnu instalaciju, navedi se u Uredbi, objavio je Službeni glasnik.

Šta sve treba od dozvola

- U slučaju priključenja objekta na transportni sistem prilaže se ili pribavlja po službenoj dužnosti upotrebna dozvola ili dozvola za probni rad, odnosno rešenje o odobrenju izvođenja radova u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata sa pozitivnim izveštajem komisije za tehnički pregled unutrašnje gasne instalacije - navodi se u uredbi.

U slučaju priključenja objekta na distributivni sistem, kada se unutrašnja gasna instalacija gradi u postojećem objektu, odnosno kada je objekat izgrađen na osnovu građevinske dozvole koja nije obuhvatila unutrašnju gasnu instalaciju, uz zahtev za puštanje prirodnog gasa, prilaže se ili pribavlja po službenoj dužnosti i rešenje o odobrenju izvođenja radova za unutrašnju gasnu instalaciju.

Kada je objekat priključen na distributivni sistem radnog pritiska manjeg od šest bara sa kućnim merno-regulacionim setom maksimalnog kapaciteta do 10 metara kubnih za stambene zgrade kategorije A, navodi se da proveru ispunjenosti uslova za puštanje gasa u objekat obavlja komisija operatora sistema i kupac ne dostavlja izveštaj komisije za tehnički pregled unutrašnje gasne instalacije formirane.

Cena priključka ostaje ista

Izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom, koje su usvojene prošle nedelje, smanjuju trošak i ubrzavaju priključenje na gas, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A, saopštila je ranije Vlada Srbije.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je ranije da cena priključka za gas ostaje ista, 780 evra sa PDV-om, ali da potrošači više neće plaćati takse, dok će se sama procedura promeniti.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Dušan Bajatović

- Do sada ste morali da odete u opštinu, predate projekat gasifikacije, onda izlazi tehnička komisija, plaćate takse, pa dobijate upotrebnu dozvolu. Sada dajete projekat u opštini i sve ostalo je na operateru, 'Srbijagasu' ili nekom drugom operateru na distribuciji, a u Srbiji ih ima 36, njima dajete projekat. Oni dođu da priključe, izlazi komisija koju formira operater, nju ne plaćate vi i nikoga više ne obaveštavate - naveo je Bajatović.

Prema njegovim rečima, cena se neće menjati iako je došlo do porasta cene goriva, radne snage i repromaterijala, a sama procedura priključivanja na gas je pojednostavljena.

- Jednom idete u opštinu, sve ostalo rešavate sa operaterom, on vas priključuje, pušta gas, kaže da je instalacija u redu, pri tome se i ne vraćate više u opštinu, skraćena i pojeftinjena procedura - dodao je Bajatović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike