MASKE SU PALE! Mediji u SAD, Grčkoj i Sloveniji o poslovima Junajted Grupe sa “bankarima Kremlja”: Šolakove ruske veze tema na Zapadu!

14.04.2023

14:29

0

Fajnenšel report (Grčka): Proruski Volfram Kuoni igra važnu ulogu u poslovima Dragana Šolaka širom sveta * Taunhol (SAD): Šolakove konekcije teško idu pod ruku sa njegovim navodnim zapadnim opredeljenjem * Požar report (Slovenija): Prvi istraživali mutne poslove Junajted Grupe sa bračnim parom Kuoni

MASKE SU PALE! Mediji u SAD, Grčkoj i Sloveniji o poslovima Junajted Grupe sa “bankarima Kremlja”: Šolakove ruske veze tema na Zapadu!
Dragan Šolak - Copyright Printscreen/YouTube

Sve veću pažnju međunarodne javnosti privlače izveštaji o povezanosti Dragana Šolaka i njegovog saradnika Volframa Kuonija sa Rusima, objavili su mediji u Grčkoj!

Kuoni, po zanimanju advokat i finansijski mešetar, važi za osobu sa najdirektnijim vezama sa oligarsima i političarima bliskim Kremlju. Protiv njega se u Švajcarskoj gde živi vode čak tri državne istrage zbog mutnih poslova sa vlastima Rusije, a niz godina je bio zamenik predsednika Gasprom banke u Cirihu, koja je takođe pod istragom zbog sumnje da je služila za čuvanje nelegalno iznetog novca iz Rusije. 

Ovakav čovek, poznat kao “bankar Kremlja”, najmanje deset godina je glavni partner Dragana Šolaka i Junajted Grupe, koji se u Srbiji i na Zapadu lažno predstavljaju kao najveći Evropejci i snažno prozapadno orijentisani! 

Printscreen
 

Ugledni grčki ekonomski magazin “Fajnenšel report” (Financial Report) objavio je ovih dana opširnu priču pod naslovom “Volfram Kuoni: advokat Junajted Grupe i Dragana Šolaka i njegove veze sa Rusima”. 

U tekstu se ističe da je Kuoni bio član upravnog odbora i zamenik predsednika Gasprom banke Švajcarska, koju je napustio skoro dva meseca nakon početka invazije na Ukrajinu, a da je u isto vreme bio predsednik UO firme Junajted Medija Netvork AG, sa adresom u Cirihu, koja je deo Junajted Grupe.

“Fajnenšel report” takođe naglašava da je Volfram Kuoni bio umešan u posao kupovine srpske kompanije Dajrekt Medija od strane Junajted Grupe, kao i da “igra važnu ulogu” u raznim međunarodnim biznisima Dragana Šolaka širom sveta. 

Grci ne zaboravljaju ni njegovu suprugu srpskog porekla i proruske orijentacije Mariju Kuoni, koja je takođe uključena u Šolakove mutne poslove.

Marija Kuoni i Dragan Šolak se pominju u najvažnijim međunarodnim istraživanjima o finansijskim malverzacijama širom sveta kao što su “Pandora papiri” i “Malta dosijei”. 

Grčku javnost ova tema zanima jer je Junajted Grupa i tamo napravila biznis: kupili su grčke kompanije “Wind” i “Forthnet” i napravili mrežu Nova, a Šolakovi ljudi su uključeni u menadžment još najmanje dve TV stanice. 

Dragan Šolak i Volfram Kuoni ranije su bili tema čak u američkim medijima! Uticajni magazin konzervativaca u SAD Taunhol (Townhall) objavio je opširan prilog o Šolakovim mutnim poslovima, uključujući vezu sa bivšim bugarskim obaveštajcem Krasimirom Gergovim prilikom kupovine Dajrekt Medije u Srbiji.  

Printscreen
 

“Gergov je novac za Dajrekt Mediju dobio iz Švajcarske od Volframa Kuonija, tadašnjeg člana UO (kasnije je postao i predsednik) Junajted Medija Netvork. Kuonijeve ruske veze je teško sakriti: bivši zamenik predsednika Gasprom banke - a otišao je više od mesec dana posle invazije na Ukrajinu - takođe je bio direktor u kompaniji Ferekspo, čiji je vlasnik oligarh Konstantin Ževago, kojeg je vlada Zelenskog stavila na poternicu Interpola zbog pranja i utaje novca”, piše američki novinar Ves Martin za Taunhol, uz upozorenje da “ovakve povezanosti teško idu pod ruku sa nečijim navodnim prozapadnim usmerenjima”.

U delu teksta o ponašanju Junajted Grupe i njenih medija u Srbiji, koji se predstavljaju kao nezavisni, Ves Martin je istakao da “zapadne sile možda treba da veruju Šolaku da on ne utiče na uređivačku politiku i izveštavanje svojih medija, ali onda ispada baš ogromna slučajnost da su njihovi izveštaji uvek po pravilu usmereni tako da pomažu njegovom biznisu i njemu lično, kao i kandidatima koje podržava”.

Printscreen
 

Prvi izveštaj o partnerstvu Dragana Šolaka i Volframa Kuonija objavio je pre nedelju dana istraživački portal “Požar Report” u Sloveniji, u priči sa naslovom “Na tamnoj strani Telemaha, portala N1 i idiličnog bledskog golfa: Ruska veza u srcu Evrope?!”.

Tada su prvi put do javnosti u EU, ali i u Srbiji, dospele informacije o bliskim vezama Šolaka sa “bankarima Kremlja”, bračnim parom Kuoni. 

Junajted Grupa i Šolak u nervoznim reakcijama preko N1 i Nova S na priču iz Slovenije nisu osporili ni jednu jedinu činjenicu, uključujući to da je Volfram punih sedam godina bio predsednik Junajted Medija Netvork i da sarađuju sa Marijom, za koju su i sami potvrdili da je proruske orijentacije. 

Kako su N1 i Nova uhvaćeni u laži 

Televizije i portali N1 i Nova S nedavno su tvrdili da njihov gazda Dragan Šolak sa “bankarima Kremlja” više nema poslovne veze i da Junajted Grupa poštuje sve zapadne sankcije protiv Rusije, ali odmah se ispostavilo da su to najbrutalnije slagali: Šolakova grupacija i on lično sa bračnim parom Kuoni do danas imaju čitav lanac zajedničkih poslova. Šolak i Kuoni zajedno drže poslovne zgrade operatera SBB u Beogradu i imaju čitav lanac zajedničkih firmi širom sveta - Junajted Medija i Eon na Kipru čak dele zajedničke kancelarije sa Kuonijima, pa poreski rajevi Malta, Sejšeli, Britanska Devičanska ostrva, sve do Srbije, Švajcarske i SAD. Zbog bahaćenja gazde Šolaka čak su zajednički kupili raskošnu vilu “tešku” 33 miliona dolara na bogataškom ostrvu u Floridi! 

Pritom, ništa od ovoga nije “rekla - kazala” već je svaki podatak potkrepljen činjenicama i pisanim dokazima iz državnih registara kompanija i sudske dokumentacije.

Švajcarski mediji prvi “provalili” Kuonija

Nakon početka rata u Ukrajini i zapadnih sankcija protiv Rusije koje su odmah usledile, a kojima se pridružila i Švajcarska, tamošnji mediji su otkrili da je navodno ugledni Volfram Kuoni na visokoj funkciji u Gasprom banci u Cirihu i da tesno sarađuje sa krugovima bliskim Kremlju. U javnosti se podigla velika buka i Kuoni je otišao iz Gasproma. 

Printscreen
 

 

Ali, tu nije kraj priče. Švajcarski mediji su zatim otkrili da Volfram direktno radi za  Konstantina Ževaga, ruskog oligarha iz Donbasa, koga vlasti Ukrajine terete da je iz te zemlje nelegalno izneo 113 miliona dolara i smestio ih na račune u inostranstvu. Ževago je 28. decembra 2022. u Francuskoj uhapšen po poternici Interpola, a Kuoni je predmet čak tri istrage švajcarskih organa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike