Twitter više nije kompanija, Mask "traži" kupca

12.04.2023

09:50

0

„Tviter“ (Twitter Inc.) je prestao da bude nezavisna kompanija, i sada je deo novoosnovane krovne kompanije Ilona Maska „X Korp“ (X Corp.)

Twitter više nije kompanija, Mask "traži" kupca
Tviter Ilona Maska - Copyright Profimedia

Tviter“ je prestao da bude nezavisna kompanija nakon spajanja sa novom kompanijom Ilona Maska „X Korp.“, što je izazvalo spekulacije šta bi Mask mogao da uradi sa popularnom društvenom mrežom. Dodatno, Mask je u intervjuu za BBC rekao da "možda proda"društvenu mrežu ako "naiđe kupac".

Da „Tviter“ ne postoji kao firma stoji u dokumentima koje je 4. aprila sudu podnela konzervativna aktivistkinja Laura Lumer protiv kompanije i njenog bivšeg generalnog direktora Džeka Dorsija, piše "Bloomberg".

Nepoznato je šta ove promene znače za „Tviter“, koga je Mask kupio prošle godine za 44 milijarde dolara. Mask je ranije pominjao da bi „Tviter“ mogao da bude „ubrzavač“ formiranja „X-sa“ kao „aplikacije za sve“, nalik na kineski „ViČet“ (WeChat).

Ova super-aplikacija kompanije „Tencent“ se koristi za sveo, od četovanja do plaćanja i kupovanja karata za javne događaje.

- Mask može da kreira krovnu strukturu, slično „Alfabetu“ (Alphabet, Google), pod kojim bi imao sve kompanije. Ali, ned vidim kako bi mogao da doda sloj e-trgovine i plaćanja u „Tviter“ kada se mnogo veći konkurenti kao „Alfabet“ ili „Meta“ (Facebook) muče da postanu potrošačka „aplikacija za sve“ – kaže analitičar Mandip Sing za  „Blumberg intelidžens“ (Bloomberg Intelligence).

"Prodajem, ako naiđe kupac"

Ilon Mask izjavio je da je upravljanje ovom društvenom mrežom "prilično bolno" i "turbulentno" i da bi prodao kompaniju kada bi naišla prava osoba, prenosi BBC.

Mask, koji je još na čelu proizvođača automobila „Tesla“ i raketne kompanije „Spejs Eks“ (Space X), danas je u intervjuu za BBC, koji je privukao više od tri miliona pratilaca, na pitanje da li se kaje zbog kupovine Tvitera, rekao da je "nivo bola izuzetno visok, i da ovo nije  neka vrsta zabave".

Govoreći o  dosadašnjem vremenu koje proveo na čelu Tvitera, Mask je rekao: "Nije bilo dosadno. Bilo je prilično uzbudljivo."

Dodao je i da reč o "zaista stresnoj situaciji u poslednjih nekoliko meseci", ali je naglasio  da i dalje smatra da je kupovina kompanije prava stvar.

Mask je saopštio da zbog obima posla "ponekad spava u kancelariji", i da ima svoje mesto na kauču u biblioteci "u koje niko ne ide".

Na pitanje novinara vezano za odluku da se nalogu BBC-a na „Tviteru“ doda oznaka koja ga opisuje kao "medij koji finansira vlada", Mask je rekao da zna da  "BBC generalno nije oduševljen time što ga svrstavaju u  državne medije".

Tviter je prvo dodao oznaku "Mediji koji su povezani sa državom" na glavni nalog BBC-a 4. aprila, pre nego što je to u subotu promenio u "Mediji koje finansira vlada".

On je govorio još o finansijama kompanije i saopštio da se "većina njenih oglašivača vratila"
Takođe je rekao da smanjenje broja zaposlenih sa nešto manje od 8.000 u vreme kada je kupio „Tviter“, na oko 1.500 u ovom trenutku, nije bilo lako.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike