U Srbiji samo pet socijalnih preduzeća

08.04.2023

15:55

0

U Agenciji za privredne registre je trenutno registrovano pet pravnih lica sa statusom socijalnog preduzeća

U Srbiji samo pet socijalnih preduzeća
APR - Copyright 24sedam/Promo/APR

Dva privredna društva, dva udruženja i jedna turistička zadruga, jedina su pravna lica koja su u Agenciji za privredne registre kao socijalna preduzeća, saopštila je ova agencija.

Navedena privredna društva imaju registrovanu delatnost za trgovinu na malo posredstvom pošte ili preko interneta i za proizvodnju predmeta od papira za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu, objavljeno je na sajtu APR-a.

Ova društva osnovala su udruženja, koja ostvaruju ciljeve iz oblasti edukacije i prevencije u borbi protiv zlostavljanja dece i unapređenja prava i položaja osoba sa invaliditetom, prvenstveno osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju i njihovih porodica.

Udruženja ostvaruju ciljeve u oblasti podrške osobama sa autizmom i drugim osetljivim grupama, kao i u oblasti socijalnog, zdravstvenog i društveno inkluzivnog rada u korist osoba sa invaliditetom na teritoriji Srbije.

Turističko socijalna zadruga je registrovana za delatnost odmarališta i sličnih objekata za kraći boravak.

Zakon omogućuje registraciju svima

Zakonom o socijalnom preduzetništvu, od 15. novembra prošle godine, je omogućeno svim pravnim licima i preduzetnicima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, da registruju status socijalnog preduzetništva.

Registracija ovog statusa moguća je na osnovu obavljanja delatnosti od opšteg interesa, radi stvaranja novih i inovativnih mogućnosti za rešavanje društvenih problema, problema pojedinaca i društveno osetljivih grupa, kao i sprečavanja nastajanja i otklanjanja posledica socijalne isključenosti, jačanja društvene kohezije i rešavanja drugih problema u lokalnim zajednicama, ili društvu u celini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike