U Veroni počinje VinItaly 2023: Među 4.500 izlagača iz celog sveta, 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije

02.04.2023

09:45

0

VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu

U Veroni počinje VinItaly 2023: Među 4.500 izlagača iz celog sveta, 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije
Copyright Youtube/VinItaly 2023 printscreen

U Veroni će danas biti otvoren 55. međunarodni sajam vina, VinItaly 2023, koji će okupiti oko 4.500 izlagača iz Italije, Evrope i celog sveta, među kojima su i izlagači iz zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan.

Na zajedničkom štandu predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. 

Youtube/VinItaly 2023 printscreen
VinItaly - vodeći sajam vina koji privlači 4.500 izlagača

 

VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu. Tradicionalno, održava se u Veroni, svetskoj prestonici vina i ima međunarodni karakter.

Sajam je fokusiran na promovisanje odnosa između proizvođača, kupaca i zainteresovanih strana, kao i na razmenu iskustava i veština. Pripremljeni su mnogobrojni sastanci i degustacije, a u fokusu ovogodišnjeg izdanja su tri ključna pravca - biznis, internacionalizacija i pozicioniranje.

Youtube/VinItaly 2023 printscreen
na sajmu će se predstaviti i vinarije iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije

 

Međunarodni sajam vina posetiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i  premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevcki.

Potom će trojica lidera, zajedno sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem, obići zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. 

Vina na štandu Open Balkan predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana. 

Youtube/VinItaly 2023 printscreen
 

 

Cilj predstavljanja vinara iz inicijative Otvoreni Balkan je da im se otvore mogućnosti za nove poslove, poručili su iz Privredne komore Srbije, koja je i inicirala njihove učešće.

Sajam će trajati do 5. aprila i održava se u poznatom izložbenom centru Verona Exhibition Centre, na oko 80.000 kvadratnih metara. Ispred samog centra postavljene su zastave svih zemalja koje učestvuju, a među njima je i zastava Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike