„Fizikalci“ će ranije u penziju: Ko ima diplomu radi duže

31.03.2023

13:18

0

Građani sa diplomama u Velikoj Britaniji će raditi duže, novo je rešenje u reformi penzijskog sistema

„Fizikalci“ će ranije u penziju: Ko ima diplomu radi duže
Radnici sve stariji - Copyright Profimedia

U sklopu planova za promene penzijskog sistema, kako ne bi sve starije stanovništvo dovelo Veliku Britaniju do bankrota, pomeraju se granice odlaska u penziju. Ali neće svi iz iste generacije u penziju u približno isto vreme, jer oni koji su za svog radnog veka radili teške fizičke poslove ranije će moći da traže državnu penziju, preneo je londonski "Tajms".

Pored fizičkih radnika, u penziju bi ranije mogli i oni koji su radili manje udobne poslove, one za koje ne treba fakultetska diploma.

Državni sekretar za rad i penzije Mel Strajd odložio je u četvrtak odluku o linearnom povećanju starosnog doba za odlazak u državnu penziju za period nakon izbora 2025. godine, ali je otvorio mogućnost da do povećanja na 68 godina dođe u sledećoj deceniji.

"Tajms" navodi da generacije između 1981. i 1996. godine sada može da očekuje da će „umreti tri godine ranije“ nego što se pre procenjivala prosečna dužina života.

Strajd je rekao da "niz neizvesnosti" o prosečnom životnom veku i stanju državne ekonomije znači da odluka o povećanju starosne granice neće biti doneta pre 2026. godine.

U penziju sa 67 ili čak 68 godina

Trenutna granica za odlazak u penziju je 66 godina, a Strajd je rekao da će se povećati na 67, kako je planirano, za tri godine.

Međutim, revizija baronice Lusi Nevil-Rolf, konzervativca i člana kabineta vlade, preporučuje povećanje na 68 godina između 2041. i 2043. godine.

Ona kaže da će "oštro" produženje starosne granice značiti mnogo veći porez ili manje izdašnu potrošnju na penzije u narednoj deceniji.

Potrošnja na penzije, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja trenutno iznosi 15,1 odsto BDP, do 2070. će porasti na 25,6 odsto nacionalnog dohotka, kada se broj penzionera poveća za pet miliona.

Da bi se zaustavili rastući troškovi, Nevil-Rolf preporučuje da se potrošnja na državne penzije, koja trenutno iznosi 4,8 odsto BDP, ograniči na šest procenata kako bi se osigurao "veći stepen pravičnosti u potrošnji među generacijama".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike