Stižu praznici: Koliko nas neradnih dana čeka

29.03.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Za koji dan ulazimo u april, mesec koji treba dobro da se isplanira jer moguće je napraviti poveći odmor

Stižu praznici: Koliko nas neradnih dana čeka
novi sad panorama (4) - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ukoliko već niste, možda je krajnje vreme da sada šefu najavite odmor u aprilu. „Spajanje praznika“ omiljeni je sport kod nas a u aprilu se pruža prilika da uz deset dana od „starog godišnjeg odmora“ napravite sebi čak 20 vezanih slobodni dana.

Sa deset dana odmora koji su ostali od prošle godine, a koji bi formalno počeo 18. aprila a završio 3. maja, zaposleni ne bi radio „za Uskrs“ (14. do 17. aprila), a zatim bi mu poslednji deseti dan odmora bio nakon Dana rada, jer se dani državnih i verskih praznika po Zakonu o radu ne računaju u godišnji odmor.

Različito po konfesijama

Oni koji praznuju Uskrs po gregorijanskom kalendaru, mogu da iskoriste i slobodne dane i tako „uštede“ na starom godišnjem odmoru. Naime, taj praznika pada od 7. do 10. aprila, pa se sa korišćenjem tri slobodna dana između „dva Uskrsa“, dobija spojeno 11 slobodnih dana.

Ukoliko pak odmor čuvate za pre leto, ili ste ga potrošili za skijanje, u aprilu ćete se ipak odmoriti. Zavisno od toga kojoj verskoj konfesiji pripadate, u aprilu i početkom maja, za Praznik rada, možete da ne radite dodatnih četiri, pet ili šest dana, i to bez korišćenja odmora ili slobodnih dana.

Naime, svi oni koji su katoličke i protestantske veroispovesti ne rade na Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, od 7. do 10 , marta. Uz dane praznike koji za Uskrs po julijanskom („pravoslavnom“) kalendaru koriste svi građani Srbije jer je to ujedno i državi praznik (od 14. do 18 marta), kao i za Dan rada (1. i 2. maj) koji je takođe državni praznik, to je deset slobodnih dana.

Ili šest dodatnih, ako gledamo samo dane kada u prin-cipu inače radimo (ponedeljak i petak u sedmici).

Pripadnici muslimanske veroispovesti koriste i slobodan dan na prvi dan Ramazanskog bajrama, tako da oni van dana vikenda imaju pet slobodnih dana. Dan manje imaju pripadnici pravoslavne veroispovesti, koji praktično koriste samo državne praznike .

Fleksibilni slobodni dani

Naravno, za ovu igru "budi pametniji od šefa“ potrebno je da se isti taj šef složi sa „kalendarskim žonglira-njem“. A to obično znači da je "šef“, direktor ili već ko je prvi nadređeni, tu priliku već iskoristio za novogo-dišnje, božićne praznike ili Dan državnosti, pa je sada „na vas red“.

Drugi uslov je da u firmi postoji praksa fleksibilnih dogovora oko slobodnih dana. Prema odredbama Zakona o radu, slobodni dani koje biste mogli da nakupite tokom godine, tzv. plaćeno odsustvo, zapravo se daju samo u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine.

Profimedia
 

 

Zakon predviđa da se dobijaju u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, ali i "u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu“. Dodatno zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice i dva uzastopna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi, računajući i dan davanja krvi.

O slobodnim danima koje „zaradite“ neplaćenim prekovremenim ili na drugi način, u zakonu nema reči, jer neplaćenog prekovremenog rada ne bi ni smelo da bude.

Formalno, i kod godišnjeg odmora mora da postoji neki interni akt firme koji kaže da se on može koristiti u više od dva dela. Član 73. Zakona o radu kaže da zaposleni ima pravo da godišnji odmor koristi u dva dela, osim ako se sa poslodavcem sporazume da godišnji odmor koristi u više delova.

Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Ukoliko sada "ne spojite praznike“, sledeća mogućnost produženih slobodnih dana je daleko, daleko - tek za Novu godinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike