Popravila nam se zvanična statistika: Skok od 17 mesta na svetskoj listi

22.03.2023

10:25

0

Autor: 24sedam

Srpska statistika nalazi se na 30. mestu Open data liste

Popravila nam se zvanična statistika: Skok od 17 mesta na svetskoj listi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Transparentnost zvanične statistike u Srbiji se popravila i sada je više javnosti dostupnih podataka, zabeleženo je iz sveta.

Srbija se nalazi na 30. mestu od ukupno 192 zemlje sveta na listi „Open data invetori“ (Inventar otvorenih podataka), što predstavlja napredak od 17 mesta u odnosu na prethodno rangiranje iz 2020. godine, navodi Republički zavod za statistiku.

Svoj ukupni rezultat Srbija je povećala sa 63 na 69 poena i u regionu Južne Evrope, nalazi se na 4. mestu - iza Slovenije, Španije i Portugala, a ispred Italije, Severne Makedonije, Hrvatske i Albanije.
Na nivou Evrope, Srbija je na 19. mestu – prvorangirane evropske zemlje su Poljska, Danska i Finska, dok se iza Srbije nalaze Bugarska, Francuska, Velika Britanija, Mađarska.

ODIN (Open Data Inventory – Inventar otvorenih podataka) prikazuje koliko je celovita statistička ponuda određene zemlje i da li statistički podaci ispunjavaju međunarodne standarde otvorenosti.

Ukupni rezultat rangiranja predstavlja kombinaciju rezultata koji obuhvataju pokrivenost podataka i njihovu otvorenost. U periodu između dva rangiranja (2020. i 2022. godine) Srbija je napredovala za šest poena na ukupnom nivou – za šest poena u domenu pokrivenosti i za sedam poena u domenu otvorenosti.

Ukupna ocena ODIN-a pokazuje obim objavljenih podataka važnih za praćenje održivog razvoja, kao i stepen otvorenosti podataka koje objavljuju nacionalni zavodi za statistiku.

Pregled uzima u obzir da li su objavljeni indikatori koji opisuju odabrane oblasti društveno-ekonomskog života i životne sredine, zatim dužinu vremenskih serija, kao i pružanje informacija na podnacionalnim teritorijalnim nivoima.

Pored toga, važno je da li su objavljeni podaci dostupni svim korisnicima i u mašinski čitljivim formatima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike