Kakva nam je zaista poljoprivreda znaćemo u februaru 2024.

17.03.2023

15:57

0

Autor: 24sedam

Popis poljoprivrede u Srbiji trajaće od 1. oktobra do 15. decembra ove godine

Kakva nam je zaista poljoprivreda znaćemo u februaru 2024.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Popis poljoprivrede Srbije obaviće se od 1. oktobra do 15. decembra ove godine, najavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

Prema njegovim rečima preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni, sukcesivno do kraja 2025. godine.

U popisu će učestvovati 3.000 popisivača za 680.000 domaćinstava, pravnih lica i preduzetnika koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom a finansiraće se iz budžeta Srbije a 20 miliona evra stiglo je iz pretpristupnih fondova EU IPA 2018.

- Podaci koji se dobiju u popisu doprineće sticanju znanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije. Čime raspolaže i šta je potrebno. To je neophodno kako bi gazdinstva mogla da planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku i saznaju u koju bi poljoprivrednu granu trebalo više uložiti – rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević.

Načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva RZS Dragana Marković rekla je da će od svih poljoprivrednih gazdinstava biti prikupljeni podaci o zemljištu, vrstama stoke, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, dok će se na uzorku prikupiti karakteristike o sadnji voćnih vrsta, navodnjavanju, upotrebi đubriva, načinu držanja stoke, mehanizaciji, opremi i objektima i obradi i održavanju zemljišta.

Gazdinstvima u vlasništvu pravnih lica od 1. juna biti ponuđeno da se sami popišu, unosom podataka u upitnik, dok će deo podataka biti preuzet iz evidencije Ministarstva poljoprivrede koji se odnose na organsku proizvodnju i primenjene mere ruralnog razvoja.

Prvi opšti popis poljoprivrede i i gazdinstava u Srbiji sproveden je 1931. godine, a poslednji popis poljoprivrede bio je 2012. godine (2018. godine urađena je samo Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike