Ne može majica da košta 300 dinara, ako platite radnike i porez

18.03.2023

15:25

0

Poslodavac mora da poštujete i radnike i mušterije, a kupci da razmisle šta i zašto nose, istaknuto na "Market drugačije mode"

Ne može majica da košta 300 dinara, ako platite radnike i porez
Ilustracija - Copyright Svlačionica, Foto: Profimedia

Ne razmišljamo o tome odakle dolazi odeća koju nosimo a jeftina odeća i „brza moda“ imaju svoju veliku cenu u ljudskim pravima, ekološkom otisku i etičkim normama, kaže Nataša Niškanović, organizator "Market drugačije mode".

- Najčešće ne znamo šta stoji iza brze mode. Može nešto da košta 300 ili 500 dinara, ali to nije realna cena ako ste nekog fer platili i dali mu fer radne uslove. Ne postoji matematička mogućnost da ta majica košta tako malo, ako ćete vi da poštujete svoje radnike, njihova ljudska i radna prava - rekla je Niškanović.

Ona je dodala da treba razmišljati ko pravi odeću i šta se krije iza te odeće, kao i da li treba baš svaka stvar za koju se neko uhvati da je kupi.

Na "Marketu drugačije mode"  izlažu socijalna preduzeća, udruženja kao i žene koje se samostalno bave zanatima, odnosno koje imaju, kako je rekla Niškanović, formu koja nije veliki brend i na taj način pokušavaju da promovišu svoje male biznise.

- Došli smo na ideju da napravimo inicijativu kulturna raznolikost u održivoj modi i da mapiramo inicijative širom Srbije koje se bave održivom modom, na neki od načina bilo da su to lokalni brendovi ili oni recikliraju ili inkorporiraju lokalnu modu u svoj dizajin, da ih pronađemo, okupimo na jednom mestu, napravimo zajednicu održive mode i da ih promovišemo promovišemo taj koncept - rekla je Niškanović Tanjugu.

Na "Marketu drugačije mode" tako se našla i Marija Ivošev, koja se bavi ćurčijskim zanatom, nesleđenim od oca.

- Izlažu i žene koje recikliraju stvari, koje su se odlučile da na neki drugačiji način pristupe modi i da na taj način promovišu svoje vrednosti – objasnila je Niškanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike