Ministar Vesić: Obilaznica oko Beograda biće završena do juna!

05.03.2023

12:18

0

Istakao je i da će se saobraćaj na auto-putu kroz Beograd, na "Gazeli" rasteretiti između 10 i 15 odsto

Ministar Vesić: Obilaznica oko Beograda biće završena do juna!
Goran Vesić - Copyright FOTO TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić/ bg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji obilaznice oko Beograda, na petlji Avala, koji se ne zaustavljaju ni vikendom, kako bi deonica od Straževice do Bubanj potoka bila puštena u saobraćaj 1. juna, kako je i planirano, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić je rekao da je petlja Avala, jedna od dve, uz petlju Bubanj potok, izgrađena na deonici od Straževice do Bubanj potoka, dugoj 9,6 kilometara, navedeno je u saopštenju.

- Ukupna dužina obilaznice oko Beograda je 47,7 kilometara i ona se gradi duže od 30 godina, a najviše je urađeno u poslednjih 10 - istakao je ministar.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić/ bg
 

- Obilaznica oko Beograda biće završena do juna, tada će krenuti vozila i moći ćemo da preusmerimo saobraćaj oko glavnog grada - rekao je ministar i dodao da obilaznica ima dva tunela Beli potok i Straževicu, dva mosta dužine 930 metara i četiri nadvožnjaka.

Vesić je istakao i da je potpisan ugovor sa CIP-om za projektovanje nastavka obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva, u dužini od 31 kilometar.

- Do marta naredne godine imaćemo završen projekat, sa građevinskom dozvolom, odnosno izdatu građevinsku dozvolu i tada ćemo imati sve uslove da počnemo da gradimo i poslednji deo obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče - najavio je Vesić. On kaže da početak gradnje zavisi od stanja u budžetu. Vesić ističe da će po završetku tog poslednjeg dela, Beograd dobiti i železničku obilaznicu, pa će sav železnički teretni saobraćaj, kome glavni grad nije odredište, biti izmešten iz centra prestonice.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić/ bg
 

- Ovo je novo lice Srbije, koje je predsednik Aleksandar Vučić ponudio i obećao građanima pre 10 godina, suština te politike je izgradnja velikih infrastrukturnih projekata, zahvaljujući kojima se Srbija razvija, saobraćajno povezuje, a to omogućava i nove investicije i ravnomerni razvoj - rekao je Vesić.

Ministar kaže da je to Srbija koju svi želimo da vidimo i da je ova obilaznica jedan od simbola te politike. On je ukazao i da će se, kada obilaznica bude "proradila", saobraćaj na auto-putu kroz Beograd, na "Gazeli" rasteretiti između 10 i 15 odsto.

- Dao sam nalog da se od juna zaustavne trake na "Gazeli" pretvore u žute trake, pa će javni gradski prevoz i taksi vozila prolaziti brže, a gužve će se smanjiti - rekao je Vesić. Naveo je da će se sa preusmeravanjem saobraćaja na obilaznicu značajno smanjiti zagađenje u Beogradu, a biće i manje saobraćajnih nesreća, jer analize pokazuju da tamo, gde ima obilaznica oko gradova, manje je nezgoda i gužvi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike