Šeik Al-Tani: Bogate zemlje da pomognu manje razvijene

05.03.2023

10:13

0

Konferencija, koja traje do devetog marta, ima za cilj da se pronađu načini da se pomogne najmanje razvijenim zemljama širom sveta

Šeik Al-Tani: Bogate zemlje da pomognu manje razvijene
emir Katara šeik Al-Tani - Copyright Profimedia

"Postoji zajednička globalna odgovornost u suočavanju sa izazovima bezbednosti hrane, klimatskih promena i energetske krize" poručio je emir države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, u svom govoru na otvaranju 5. konferencije Ujedinjenih nacija koja se  pod sloganom „Od potencijala do prosperiteta“ održava u Dohi.

Bogate i razvijene zemlje imaju moralnu odgovornost da doprinesu u pomoći manje razvijene zemlje, naglasio je šeik Tamim.

„Želimo da razvijene industrijske zemlje preuzmu odgovornost u donošenju efikasnih odluka u vezi sa klimatskom krizom", poručio je šeik.

Profimedia
šeik Al-Tani drži govor na otvaranju konferencije u Dohi

 

Istakao je da se kriza bezbednosti hrane ne može rešiti samo hitnom humanitarnom pomoći i privremenim lekovima i naglasio je da se kriza bezbednosti hrane ne može rešiti u svetlu ratova. 

Pozvao je na podršku naporima Turske da prevaziđe katastrofu zemljotresa i istakao da je iznenađen zbog kašnjenja u pružanju pomoći sirijskom narodu.

"Katar će dati finansijski doprinos od 60 miliona dolara i pozivam razvojne partnere da slede primer Katara i preuzmu inicijativu da podrže sprovođenje „Radnog programa iz Dohe” u okviru humanitarne i razvojne dužnosti prema narodu najmanje razvijenih zemalja", naglasio je šeik.

Predlozi „Radnog programa iz Dohe” predviđaju uspostavljanje sistema koji pomaže zemljama koje se suočavaju sa krizom gladi u svetlu suše i visokih cena. 

Plan poziva i na napore da se pomogne najmanje razvijenim zemljama da privuku spoljno finansiranje i smanje kamatne stope kako bi se ublažile posledice njihovih dugova. 

Na otvaranju konferencije, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve partnere da ostvare program iz Dohe i njegove ciljeve.

"Najmanje razvijenim zemljama potrebna su ogromna ulaganja u industriju", poručio je Gutereš.

Takođe, pozvao je razvijene zemlje da podrže najmanje razvijene zemlje da se suoče sa efektima klimatskih promena.

"Došlo je vreme da prekinemo lažna obećanja i da najmanje razvijene zemlje stavimo u centar naših zabrinutosti", istakao je Gutereš. 

Profimedia
Antonio Guteres

 

Konferencija, koja traje do devetog marta, ima za cilj da se pronađu načini da se pomogne najmanje razvijenim zemljama širom sveta i da mobiliše investicije za unapređenje njihovih ekonomija u projektima koje su identifikovale te zemlje, a koji se smatraju najhitnijim.

Na konferenciji učestvuje 6.000 šefova država i vlada, ministara, diplomata, privrednika, donosilaca odluka i predstavnika regionalnih i međunarodnih organizacija, institucija i kompanija. 

Ovo okupljanje obično se održava svakih deset godina, ali je dva puta odlagana od 2021. godine zbog pandemije korone.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike