Korona „uplašila“ naftu: Zasad ništa od poskupljenja goriva u Srbiji?

22.12.2020

08:52 >> 08:54

0

Iako su na pumpama u našem okruženju povećane cene novo zaključavanje Britanije i bojazan da će se to proširiti na svet oborile naftu ispod 50 dolara

Korona „uplašila“ naftu: Zasad ništa od poskupljenja goriva u Srbiji?
Copyright Pixabay

Cena nafte na svetskim berzanskim tržištima pala je juče ispod 50 dolara za barel, i to najvećim padom u jednom danu od početka novembra, javlja „Blumberg“. Istovremeno, od danas su nove veće cene na pumpama u Crnoj Gori.

Cena je u svetu u proseku 47 dolara a pad je prouzrokovan otkrićem novog soja koronovirusa u Velikoj Britaniji, a koji se širi među ljudima znatno brže nego dosadašnji.

Poskupljenje u Crnoj Gori je, s druge strane, posledica dosadašnjeg rasta cena koji se još nije osetio u Srbiji, gde je obično odloženo dejstvo a cene se menjaju kada je rast ili pad  u svetu veći. Sa ovakvim “prelomom” na svetskim berzama, pitanje je da li će poskupljenja sada uopšte i biti.

U Crnoj Gori se automatski primenjuje na dve nedelje formula koja je vezana za svetske cene i dolar.

Sa zabranama putovanja za Britance, prvom lokalno prenesenom zarazom na Tajvanu od aprila,kao i pronalaskom klastera zaraze u Sidneju, reagovale su berze cenom nafte jer ubrzo bi moglo da usledi novo globalno zaključavanje.

Cena u terminskim ugovorima za naftu, fjučersima, pala je zaviše do četiri odsto.

Uz novo napad korone, koji odlaže oporavak svetske tražnje za energentima, proizvođači najavljuju povećanje proizvodnje. Rusija je rekla da će podržati namere da Opek+ poveća proizvodnju u februaru, o čemu će se govoriti na sastanku sledećeg meseca.

Pročitajte još

Cena sirove nafte je povećana više od 30 odsto od oktobra, na krilima otkrića u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa ali sada mogućnost novog „ostani kod kuće“ talasa preti da je ponovo vrati na niske nivoe.

U Crnoj Gori skuplje cent, dva

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su skuplje jedan do dva centa, saopšteno je u Ministarstvu kapitalnih investicija.

„Eurodizel“ i „eurosuper“ 95 biće skuplji jedan cent i po litru i koštaće 1,03, odnosno 1,14 evra.

“Eurosuper 98“ i lož ulje poskupeli su dva centa, pa njihova cena iznosi 1,18, odnosno 1,02 evra”, naveli su u Ministarstvu.

Ministarstvo će naredni obračun, prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalno dozvoljenih maloprodajnih cena naftnih derivata, obaviti 4. januara, dok će eventualno izmenjene vrednosti važiti od 5. januara iduće godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike