Predsednik Vučić na otvaranju Sajma turizma: Prihodi premašili dve milijarde evra, pre 10 godina imali smo svega 720 miliona

22.02.2023

17:00 >> 17:47

0

Sajam turizma počeće sutra, 23. februara i trajaće do 26. februara

Predsednik Vučić na otvaranju Sajma turizma: Prihodi premašili dve milijarde evra, pre 10 godina imali smo svega 720 miliona
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu.

Sajam turizma počinje sutra, 23. februara i trajaće do 26. februara.

Tradicionalno, na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Obraćanje predsednika Vučića:

- Danas je važan dan za nas - rekao je Vučić i citirao izjavu Konfučija - "Gde god da idete, idite otvorenog srca". 

- Svi koji u našu zemlju dođu otvorenog srca, uvek će biti lepo dočekani. Mi smo u poslednjih nekoliko godina napravili velike pomake. 

- Imamo dve i po milijarde evra prihoda, tri i po puta veći nego pre 10 godina, imamo veći broj gostiju koji posećuju našu zemlju. Pritom, misle neki da ne možemo imati uspešan turizam jer nemamo more, more nemaju ni neke najrazvijenije zemlje sveta. Za nas je ovaj sajam važan događaj i želimo dobrodošlicu svima. 

Tanjug printscreen
Predsednik Vučić

- Posebna nam je čast što je zemlja partner Republika Kina. Hvala ekselenciji Čen Bo, predsedniku Siju i Komunističkoj partiji Kine. Zahvalni smo što učestvujemo u "Pojasu i putu". 

- Pozivamo sve da dođu u Srbiju, imamo mnogo toga lepog da vide, ali ono što garantujem, niko ih u svetu neće dočekati tako lepo kao u našoj zemlji.

- Želim da pohvalim ministra Huseina Memića, koji je došao sa pravim projektom za Dunav, moraćemo mnogo da radimo na banjskom turizmu i na planinskim kompleksima.

- Broj kineskih turista od 2012. do 2019. pre pandemije je povećan 30 puta, ali mi nismo zadovoljni, hoćemo da to bude mnogo više. Otvaranje avio linije sa Pekingom, uskoro i sa Šangajem, povećaće broj ljudi iz Kine koji dolaze kod nas. 

- rgovinska razmena za poslednjih deset godina povećana je za 342 posto, povećan je i srpski izvoz, tri od četiri kompanije koje su najveći izvoznici iz Srbije su kineske kompanije.

Obraćanje ambasadorke Čen Bo

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo obratila se okupljenima i iskazala posebnu čast što je Kina ove godine zemlja partner na sajmu. 

- Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu što pridaju veliki značaj saradnji Kine i Srbije. Poseban značaj ima lično prisustvo predsednika Vučića na ovom otvaranju, što daje poseban značaj - rekla je ambasadorka Bo. 

- Kina i Srbija su geografski udaljene zemlje, a potrebno nam je samo da uzmemo pasoš i kupimo kartu da bismo se posetili - navela je Bo. 

Tanjug printscreen
Ambasadorka Kine Čen Bo

Organizatori su najavili da će ovogodišnji Sajam biti najuspešniji do sada. Kina će biti partner Sajma turizma ove godine, kako je saopštio Beogradski sajam, naglašavajući da Srbija ima izuzetno dobre partnerske odnose sa tom zemljom u oblasti privrede, kulture i drugih oblasti.

Osim toga, Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija će se ove godine premijerno predstaviti na sajmu. Ovogodišnji tradicionalni sajam turizma za ceo region jugoistočne Evrope i druge delove sveta biće održan 44. put.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike