Ministarka Đedović i ambasador Lahdevirt o saradnji Srbije i Finske u oblasti energetike: Ambiciozni smo, ali moramo da budemo i realni

20.02.2023

17:56

0

Ona je objasnila da će se Srbija u tom strateškom dokumentu zajedno sa Strategijom razvoja energetike do 2050. opredeliti za jasan pravac

Ministarka Đedović i ambasador Lahdevirt o saradnji Srbije i Finske u oblasti energetike: Ambiciozni smo, ali moramo da budemo i realni
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas na početku sastanka sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom da je u toku finalizacija revidiranog nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i da će uskoro uslediti javne konsultacije.

Ona je objasnila da će se Srbija u tom strateškom dokumentu zajedno sa Strategijom razvoja energetike do 2050. opredeliti za jasan pravac, vodeći se pre svega zaštitom interesa stanovništva i privrede.

- Ambiciozni smo, ali moramo da budemo i realni, naročito kada je reč o planovima za narednih šest-sedam godina. Sigurnost snabdevanja i dostupnost energije su najviši ciljevi, na koje nas je svetska kriza još jednom podsetila, i to u punom intenzitetu - rekla je Đedovićeva.

ATAImages/Miloš Tešić
Dubravka Đedović

Dodala je i da je završena javna rasprava o Izmenama zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), čija će primena omogućiti više OIE na mreži, bez ugrožavanja našeg elektroenergetskog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Moramo dodatno ojačati naše hidrokapacitete, ali i bolje iskoristiti sunce i vetar kao izvore energije - navela je ministarka Đedović.

Ambasador je podsetio da je finska kompanija "Taaleri Energia" deo "Čibuka 1", najvećeg vetroparka u Srbiji, i da je zainteresovana za nastavak saradnje u okviru projekta "Čibuk 2". Skladištenje električne energije moglo bi biti novo polje buduće saradnje, naveo je Lahdevirt, i istakao da upravo u toj oblasti finske kompanije imaju veoma razvijenu tehnologiju, uključujući i sistem skladištenja putem peščanih baterija.

Kako je saopšteno, ministarka i ambasador su na sastanku razgovarali o planovima Ministarstva rudarstva i energetike i unapređenju saradnje dveju zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike