Od EU stiže 165 miliona evra za energetski sektor

14.02.2023

09:56

0

Autor: 24sedam

Cilj ovog paketa pomoći je lakši prolazak kroz energetsku krizu koja vlada u celom svetu

Od EU stiže 165 miliona evra za energetski sektor
Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

U Beogradu je danas potpisan Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, a ceremoniji je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novac se stavlja na raspolaganje za sprovođenje energetke mape puta Vlade Srbije, koja opisuje na šta bi trebalo da se potroši novac EU, a sve u cilju lakšeg prolaska kroz energetsku krizu koja je zavladala u celom svetu.

Potpisani sporazum predstavlja 1 odsto prihoda Srbije za godišnji budžet, a predsednik je naglasio da će naša zemlja zbog toga, u podeli rada koja ima u Evropi, moći da sačuva neka od malih i srednjih preduzeća.

- To ne bismo mogli da nema podrške EU. Važno je da to ljudi znaju, 165 miliona evra je taman onoliko koliko sam rekao, to je za nas velika pomoć. Mi smo na tome beskrajno zahvalni. Ovo je za nas veliki poklon, veliki novac, i nadam se da ćemo umeti da kažemo hvala - rekao je predsednik.

Istakao je da je zaključno sa 2022. godinom naša trgovinska razmena sa EU povećana četiri puta i da se od toga isplaćuju plate profesore, lekare i svih javnih radnika.

 

 

- Svake godine imamo oko 2 milijarde direktnih investicija. Naša robna razmena je iznosila 40 milijardi evra, što je ogroman rast, jer to predstavlja 59 naše ukupne razmene sa celim svetom - dodao je predsednik.

Dodao je da ljudi u Srbiji treba da znaju da mi bez EU ne možemo dalje.

Plan podeljen u šest tačaka

Paket mera podeljen je u šest tačaka i svaki deo posebno je razrađen.

1. Davanje subvencija za ugrožena domaćinstva, a paket predviđa da taj broj postepeno poraste na 190.000 domaćinstava do kraja 2023. godine.

2. Zaštita malih i srednjih preduzeća od visokih cena struje.

3. Ušteda energije kroz podsticaj potrošačima električne energije.

4. Povećana konkurencija na tržištima gasa i električne energije (razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora).

5. Energetka bezbednost odnosno sufinansiranje projekata, usvajanje investicionog plana u elektroenergetskom sektoru i usvajanje investicionog plana u naftnom i gasnom sektoru
 
6. Promovisanje energetske efiksanosti i obnovljivih izvora energije, koja podrazumeva šemu subvencija domaćinstvima u stambenim zgradama sa više porodica za sprovođenje mera energetske efikanosti i subvencinisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike