Ministar Ljajić najavio rešenje problema u koji su zapale turističke agencije

30.09.2020

12:56 >> 17:39

0

Ministarstvo turizma neće oduzimati licence turističkim agencijama, rešenje za desetak dana

Ministar Ljajić najavio rešenje problema u koji su zapale turističke agencije
Copyright Profimedia

Srbija, izgleda, ipak neće ostati bez turističkih agencija, kako je jutros izgledalo.

– Ministarstvo turizma neće oduzimati licence turističkim agencijama, a rešenje problema u koji su one zapale očekuje se za sedam do deset dana – kaže ministar Rasim Ljajić.

Licence osiguranja turističkim agencija u Srbiji ističu danas, a osiguravajuće kuće nisu želele da daju nove, zbog procene da je to za njih finansijski suviše rizično u uslovima pandemije.

Potpredsednik Vlade i resorni ministar izjavio je Tanjugu da su predstavnici Ministarstva održali danas sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

– Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja – rekao je Ljajić.

Predsednik udruženja turstičkih agencija YUTA, Aleskadnar Seničić je danas za 24sedam upozorio da nosilac garancije ne može biti putnik, tj. fizičko lice, jer banke tako ne rade, već to može biti samo pravno lice.
– To ne mogu biti ni osiguravajuće kuće, jer one po zakonu ne mogu da uzimaju kolateral. Kada bi bankarske garancije i bile opcija,, pitanje je koliko agencija bi moglo da izdvoji 300.000 ili 350.000 evra depozita – objašnjava Seničić.
Ministar Ljajić kaže da će Ministarstvo posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

– Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama za koje procene da su stabilne i solventne – rekao je ministar.

Ljajić je ponovio da Ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam-deset dana, i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

U turističkim agencijama se bore i za nastavak “sezone”.

– Razgovaramo sa osiguravačima i pokušavamo da dogovorimo anekse ugovora kako bi se osiguranje produžilo bar do Nove godine, pa da u međuvremenu nađemo neko trajnije rešenje. Ako se ne dogovorimo desiće se katastrofa za celokupno tržište – rekao je Seničić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike