Slabo koristimo biomasu a potencijal je veliki, uverila se i DRI

02.02.2023

12:17

0

Državna revizorska institucija (DRI) danas je predstavila nalaz po kome lokalne samouprave vrlo slabo koriste veliki potencijal za energetsku samodovoljnost kroz biomasu

Slabo koristimo biomasu a potencijal je veliki, uverila se i DRI
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay/ recyclind

Srbija ima veliki energetski potencijal biomase koji bi, kao obnovljivi izvor, mogao biti alternativa standardnim izvorima, ali se slabo upotrebljava, zaključila je Državna revizorska institucija (DRI).

- Planiranje je nedovoljno, a manje od toga je efikasnost realizacije planiranog - izjavio je za Tanjug predsednik DRI Duško Pejović, o danas predstavljenom nalazu.

On je naveo da je DRI revizijom svrsishodnosti po ovoj temi utvrdila da postoje velike potencijalne rezerve i mogućnosti u korišćenju biomase. Više korišćenje biomase bi zamenilo standardne energetske izvore i uticalo i na povećanje energetske bezbednosti u Srbiji, i tu bolje da planiraju i podstiču moraju republičke institucije.

Svi dobili uputstva, samo da ih sprovedu

Svi revidirani subjekti, Ministarstvo rudarstva i energetike, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, gradovi Bor i Pirot, te opštine Ruma i Bajina Bašta, dobili su preporuke kako bi korišćenje biomase bilo masovnije i efikasnije.

- Svi subjekti dobili su odgovarajuće preporuke, a ostavljen im je rok da izvrše svoje obaveze. Ministarstvu i Sekretarijatu preporučene su izrada podzakonskih akata putem kojih bi korisnici i obveznici mogli da bolje planiranju, realizuju i izveštavaju o korišćenju biomase kao OIE - rekao je on.

U ovoj reviziji DRI je uočila da Bor i Bajina Bašta nemaju planska dokumenta za razvoj.

Pirotu je preporučeno da nastavi sa realizacijom aktivnosti na uvođenju biomase u proizvodnju toplotne energije, a Rumi da izradi studiju o potencijala OIE za svoju teritoriju.

DRI je našao da se u Apatinu kasni sa izgradnjom skladišta za biomasu pa je Sekretarijatu koji to finansira preporučeno da obaveže korisnika da privede objekat nameni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike