Zamena starih dizel vozila za "euro 6" motor: Možete dobiti subvenciju do oko 2.000 evra, ali kako?

31.01.2023

17:56

0

Autor: M. Vu.

Vlada Srbije je donela "Program za zaštitu vazduha" i u okviru toga su predviđene mere da se deregistruje određeni broj automobila

Zamena starih dizel vozila za "euro 6" motor: Možete dobiti subvenciju do oko 2.000 evra, ali kako?
Ilustracija - Copyright Unsplash Profimedia

Svako ko ima staro dizel vozilo uskoro će od države moći da dobije subvenciju od oko 2.000 evra za kupovinu automobila. Vlada Srbije je donela "Program za zaštitu vazduha" i u okviru toga su predviđene mere da se deregistruje određeni broj automobila, a to su automo.bili euro 1, 2 i 3, rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović

Stamatović kaže da ideja celog programa jeste zapravo da se deregistruje određeni broj automobila koji značajno više zagađuju životnu sredinu kako bi se subvencionisala kupovina automobila koji manje zagađuju. Dodao je da na taj način Agencija želi da subvencioniše kupovinu automobila Euro 6 norme koja značajno manje zagađuje životnu sredinu nego automobili Euro 1,2 i 3.

- Zadatak agencije jeste sprovođenje mehanizma subvencionisanja kupovine automobila Euro 6 norme. Ono što je ideja jeste da je kroz plan predviđeno da će Ministarstvo građevine saobraćaja i infrastrukture obezbediti sredstva za subvencije - izjavio je Stamatović.

Profimedia
 

Naveo je da je Agenciji neophodno da sprovede taj mehanizam, a sve će to uraditi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i dodao je da Agencija želi da uputi građane da na najlakši način, nada se elektronski, završe sve poslove u vezi s podnošenjem zahteva za dobijanje subvencija.

- Plan zaštite životne sredine predviđa da se 2024. godine započne sa subvencijama za kupovinu polovnih euro 6 automobila - rekao je direktor i dodao da je ovo prvi put da se razgovara o tome da se subvencioniše kupovina polovnih automobila.

Koji polovnjaci su se najviše prodavali?

Kao i ranijih godina, u 2022. najveći broj kupaca polovnih automobila odlučio se za kupovinu onih sa dizel-motorom. Stoga, čak 65 odsto prodatih polovnih automobila činila su vozila sa dizel-motorom, a 31 odsto na benzin.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prvi na listi najprodavanijih polovnjaka su i dalje vozila folksvagen, a slede: opel, pežo, audi i reno.

Kada je reč o godištu, interesantan je podatak da su se u prošloj godini najviše kupovali polovnjaci proizvedeni između 2007. i 2010. godine, a upravo ova godišta činila su gotovo 38 odsto ukupne prodaje polovnih automobila u prethodnoj godini.

Tako, nije začuđujuć ni podatak da je gotovo 80 odsto svih prodatih polovnih automobila u 2022. godini starije od 10 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike