Za zeleniju proizvodnju čelika EBD dao 21 milion evra

12.01.2023

12:32

0

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit srpskom proizvođaču čelika „Metalfer stil mil“

Za zeleniju proizvodnju čelika EBD dao 21 milion evra
Ilustarcija - Copyright 24sedam/Profimedia

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit srpskom proizvođaču čelika za betonsku armaturu od 21,4 miliona evra za finansiranje moderne prerade otpada i ugradnju solarnih panela, saopštio je EBRD.

S tom investicijom ulaganja EBRD u Srbiji dostigla su skoro osam milijardi evra ukupno a samo u 2022. iznosile su 648 miliona evra.

EBRD je odobrio zajam firmi „Metalfer“ za zeleniju proizvodnju čelika, kao i finansiranje nove opreme za preradu metala i mini solarne elektrane.

Zajmom će biti finansirana oprema čija je svrha poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova, kao i nova solarna fotonaponska mini-elektrana kapaciteta do četiri MW za sopstvene potrebe proizvodnje.

- S obzirom na to da je metalska industrija jedan od sektora gde je poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenja resursa najizazovnije, srećni smo što možemo da podržimo dva zelena aspekta tranzicije ovog projekta: energetsku efikasnost i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije - rekao je direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Povećanje proizvodnje će omogućiti firmi da zadovolji potražnju građevinske industrije, kako na domaćem tržištu, tako i u regionu, koji je u poslednje vreme pogođen promenama u lancu snabdevanja.

„Metalfer stil mil“ (Steel Mill) je nastao kao investicija u Sremskoj Mitrovici „Metalfer Grupe“ iz Londona, okončana 2008. godine, i vremenom je postao vodeći regionalni proizvođač čeličnih greda, armatura i žičane šipke, koristeći kao primarnu sirovinu otpadni metal.

Kompanija ima valjaonicu i livnicu i uglavnom snabdeva lokalnu građevinsku industriju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike