Od 1. januara: Grejanje u Užicu 1.000 dinara skuplje

15.12.2022

14:20

0

Grejanje će u Užicu od 1. januara naredne godine biti skuplje za 17,8 odsto, odluka je Gradskog veća

Od 1. januara: Grejanje u Užicu 1.000 dinara skuplje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Gradsko veće Užica uvažilo je zahtev JP "Gradske toplane Užice" i odobrilo je povećanje cene grejanja u toku ove zimske sezone.

Direktor tog javnog preduzeća Branko Filipović ističe da je ovo je bio iznuđen potez, jer više od 74 odsto rashoda odnosi se na nabavku energenata, saopštili su iz Grada.

Podsetio je da je Gradska toplana, po metodologiji o usklađivanju cena koja proističe iz Zakona o energetici, još u septembru podnela zahtev za novu cenu grejanja.

- Taj zahtev je usvojen sa odloženom primenom od januara sledeće godine, znači za račune koji dolaze u februaru. Grejanje će poskupeti za 17,8 procenata, što za prosečan stan na teritoriji grada Užica znači uvećanje od oko 1.000 dinara na mesečnom računu - rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, cene energenata menjaju se svakodnevno, s obzirom na globalnu energetsku krizu.

- Sagledavajući naš bilans vidi se da preko 74 posto svih naših rashoda ide za energente - rekao je on, i naveo da je povećanje rashoda za mazut više od 40 posto, za gas više od 10 posto, a pelet za 30.

- Za struju su gotovo 100 posto povećani rashodi, a najavljeno je od januara naredne godine dodatno poskupljenje i gasa i struje, tako da je ovo poskupljenje grejanja bio iznuđeni potez kako bismo održali kvalitet grejanja i uopšte grejnu sezonu do kraja – dodao je on.

Filipović kaže da se čekao zadnji momenat i da su prvi udar poskupljenja energenata prihvatili "Gradska toplana" i Grad, ali da to više nije moguće.

Napominje i da se čekala Uredba o energetski zaštićenom kupcu, kojom država staje iza najugroženijih.

Iz Grada kažu da dodatni problem predstavlja i količina energenata koja je neophodna za grejnu sezonu. Užice je neslavni rekorder u Srbiji po količini isporučenih kilovat-časova po kvadratnom metru za grejanje, sa preko 140 kilovat-časova. Toliko rasipanje energije nastaje zbog konfiguracije terena i lošeg stepena energetske efikasnosti u objektima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike