Lakše i brže sa Carinom: Širi se mreža pouzdanih kompanija

15.12.2022

10:37

0

U Privrednoj komori Srbije danas su predstavljene nove olakšice koje je Uprava carina uvela za sve kompanije, nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO, Authorized Economic Operator)

Lakše i brže sa Carinom: Širi se mreža pouzdanih kompanija
carina - Copyright ATA Images

Nove pogodnosti omogućiti ovlašćenim AEO privrednim subjektima jednostavnije procedure, manje papirologije, kontrola, birokratije i čekanja, niže troškove, kao i veću sigurnost i predvidivost u poslovanju, istakao je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Danas 11 novih privrednih subjekata dobija sertifikate, čime će broj kompanija sa statusom AEO privrednog subjekta u Srbiji penje na 47.

Prema rečima direktora Uprave carina Srbije, Branka Radujka, kompanije koje su stekle AEO status, u spoljnotrgovinskom poslovanju, poznat kao status ovlašćenog privrednog društva, to su uspele ispunjavajući veoma zahtevne, transparentne i međunarodno priznate preduslove.

Konferenciji u PKS prisustvovali su i predstavnici više od 50 kompanija koji su izneli svoja očekivanja kada je reč o dodatnom unapređenju AEO statusa, što bi, moglo da donese opipljive benefite u vidu značajnog razvoja trgovine i ekonomija celog regiona.

Brojne prednosti u carinjenju

Imajući u vidu različite vrste sertifikata, to se i pogodnosti koje će uživati privredni subjekti, koji dobiju ovaj sertifikat, razlikuju, u zavisnosti od vrste sertifikata.

Imalac sertifikata „OPS – carinska pojednostavljenja“ ima lakše i brže odobravanje pojednostavljenog carinskog postupka, kao firma od poverenja imaće manje fizičkih i dokumentarnih kontrola u odnosu na druge privredne subjekte, imaćše i prioritet u odnosu na druge privredne subjekte, kada carinski organ, na osnovu analize rizika, izabere da predmet kontrole bude pošiljka obuhvaćena deklaracijom koju je podneo imalac sertifikata OPS.

Firma sa ovim sertifikatom može da zahteva drugo mesto za kontrolu od onog predviđenog od strane carinskog organa, s ciljem ubrzanja postupka ili smanjenja troškova postupka.

Kompanija koja ima sertifikat „OPS – sigurnost i bezbednost“ može da računa i na
sažete deklaracije ne sadrži sve standardno zahtevane podatke ili ih učini dostupnim elektronski.

Zatim, takva firma ima mogućnost da bude prethodno obaveštena ako će na osnovu rezultata sprovedene analize rizika u pogledu sigurnosti i bezbednosti, roba obuhvaćena deklaracijom biti predmet kontrole.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike