Vesić: Sledi decenija velikih ulaganja u pruge, da se svaki deo naše Srbije poveže

11.12.2022

09:59

0

Na srpskim prugama stupa na snagu novi železnički red vožnje i taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu

Vesić: Sledi decenija velikih ulaganja u pruge, da se svaki deo naše Srbije poveže
ministar Goran Vesić obilazi Prokop - Copyright Tanjug/ Predrag Mitić

Kroz železničku stanicu Prokop u Beogradu od kada je puštena u saobraćaj brza pruga Beograd - Novi Sad do subote, prošlo je 16.000 vozova i oko dva miliona putnika, izjavio je sinoć ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom obilaska Prokopa povodom obeležavanja Železničke Nove godine.

Vesić je istakao da dolazi decenija velikih investicija u pruge, kako bi svaki deo Srbije bio povezan železnicom.

Tanjug/ Predrag Mitić
ministar Vesić obišao stanicu Prokop povodom Železničke Nove godine

 

Na srpskim prugama danas stupa na snagu novi železnički red vožnje i taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu.

Ministar je rekao da železnice mogu da budu optimistične kada je u pitanju naredna godina i istakao da se ubrzano gradi pruga prema Subotici, koja bi trebalo da bude završena 2025. godine.

Istakao je da će se potpisati i ugovor sa EU kako bi do 2028.  bila izgrađena i brza  pruga od Beograda do Niša.

"Očekujemo da tokom decembra potpišemo ugovor sa EU o izgradnji brze pruge prema Nišu, tako da kada bude završena i ta pruga, što se očekuje 2028. godine, imaćemo do kraja ove decenije  brzu prugu između Niša i Budimpešte”, rekao je Vesić za Tanjug.

On je najavio da se uskoro očekuje i projekat rekonstrukcije barske pruge Valjevo - Vrbnica na granici sa Crnom Gorom.

Tanjug/ Predrag Mitić
ministar Vesić o ulaganjima u železnicu

 

"Mi smo završili deo od Resnika do Valjeva, tako da bi na taj način cela barska pruga bila rekonstruisana. To neće biti brza pruga kojom će se ići 200 kilometara na čas, ali je veoma važna", rekao je ministar.

Pored toga planirana je rekonstrukcija pruge Stalać - Kraljevo - Rudnica, naveo je Vesić i  dodao da se u ovom trenutku radi i na pruzi od Niša do Dimitrovgrada i železnička obilaznica oko Niša.

Kazao je da će do juna biti završena obilaznica oko Beograda i da sledi ugovaranje pruge od Beograda do Pančeva, sa velikim  železničko - drumskim mostom na Dunavu kod Vinče.

Kako je rekao, to će omogućiti da iz Beograda bude izmešten kompletan železnički saobraćaj, naglasio je Vesić.

Tanjug/ Predrag Mitić
ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

 

"Dolazi decenija velikih investicija u pruge, to je vizija predsednika Vučića - da se svaki deo naše Srbije poveže, tako da železnice sa optimizmom mogu da sačekaju svoju Novu godinu, jer zaista nikada se nije više ulagalo u pruge i železnicu”, rekao je ministar.

Po novom železničkom redu vožnje, na prugama Infrastrukture železnice Srbije biće 384 voza u putničkom saobraćaju, dok je u robnom transportu predviđeno ukupno 2.818 trasa za teretne vozove. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike