Prvi direktan let za Kinu: Premijerka Brnabić otvorila novu liniju (FOTO)

09.12.2022

09:48

0

Autor: 24sedam

Premijerka Ana Brnabić sa aerodroma "Nikola Tesla" ispratila prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i Tjenđina

Prvi direktan let za Kinu: Premijerka Brnabić otvorila novu liniju (FOTO)
Ana Brnabić ispratila prvi let iz Beograda do Tjenđina - Copyright 24sedam/Promo/Er Srbija

- Današnji dan i direktan let su pokazatelj prijateljstva Srbije i Kine. Let za Tjenđin je značajan jer je praktično to direktan let za Peking, budući da brzim vozom od aerodroma u Tjenđinu do Pekinga treba 30 minuta – istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na aerodromu „Nikola Tesla“ gde je prvim letom svećano otvorena avionska liniji.

Ovim letom nacionalna aviokompanija „Er Srbija“ je ponovo uspostavila direktne letove do Kine posle 22 godine, odnosno od oktobra 2000. godine, kada je tadašnji „JAT“ poslednji put leteo za Peking.

„Er Srbija“ će biti jedina evropska aviokompanija koja leti iz Tjenđinai jedna od samo nekoliko evropskih kompanija koje u ovom trenutku imaju direktne letove do Kine.

Od Tjenđina, četvrtog najvećeg grada u Kini, do Pekinga postoji pruga duga 117 kilometara kojom saobraćaju brzi vozovi i kojom se između dva grada stiže za oko 30 minuta.

Premijerka je ocenila da će bolja saobraćajna povezanost dve zemlje unaprediti ekonomsku i privrednu saradnju Srbije i Kine, ali i dodatno povezati dve zemlje na nivou kulture, s obzirom na to da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

- Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama - rekla je premijerka.

Odlična privredna razmena

Govoreći o turističkoj saradnji Srbije i Kine, ona je navela da je 2019. godine najveći broj dolazaka turista u Srbiju bio upravo iz Kine - 145.000 sa ostvarenih 268.500 noćenja.

Tome su, kazala je, doprineli letovi kineske nacionalne avio kompanije, ali i to što je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj evropi koja je potpisala sa Kinom sporazum o ukidanju viza. Kada je u pitanju privredna razmena Srbije i Kine, Brnabić je navela da su dve zemlje 2001. godine premašile robnu razmenu od pet milijardu dolara.

24sedam/Promo/Er Srbija
 

- Tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu je povećan čak 152 puta - istakla je ona.

Kako je navela, apsolutni prioritet Srbije koji se tiče unapređenja saradnje sa Kinom, jeste potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini. 

Jedan let nedeljno

Inače, usled trenutnih ograničenja zbog kovida 19, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom, saopštila je ranije Er Srbija.

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima "erbas A330" iz dugolinijske flote „Er Srbije“, a prosečno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Tanjug printscreen
Premijerka Srbije Ana Brnabić (desno) i ambasadorka Kine Čen Bo

Generani direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da je danas veliki dan za Srbiju i Kinu, koje godinama u nazad neguju prijateljske odnose, s obzirom na to da će, nakon dve decenije, u 14.10 poleteti prvi avion iz Beograda ka Tjenđinu.

On je to rekao na konferenciji organizovanoj uoči novog čarter leta između Srbije i Kine, na kojoj su se obratile i premijerka Srbije i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Tek početak saradnje...

- Ubeđen sam da će naša direktna avio-veza doprineti daljem jačanju već izuzetno snažnih ekonomskih i kulturnih odnosa između dve prijateljske zemlje - rekao je on.

Istakao je da je ovo tek početak razvoja saradnje Srbije i Kine na nivou avio saobraćaja i izrazio nadu da će u skoroj budućnosti njegova kompanija proširiti mrežu i u drugim strateški važnim gradovima, poput Pekinga i Šangaja.

Na pitanje novinara kakvi su dalji planovi Er Srbije na azijskom kontinentu i da li Er Srbija planira saradnju sa kineskin nacionalnim kompanijama, Marek je istakao da saradnja kompanije sa kineskim kolegama trenutno nije na nivou na kome mi mogla biti zbog epidemioloških mera, ali da imaju velike planove kada se za to stvore uslovi. On je rekao da je plan da se sa Kinom poveže širi region Balkana i dodao da su obe strane za to podjednako zainteresovane.

Karte u prodaji

Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina već su u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru, odnosno počev od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.

Tjenđin je grad na severoistoku Kine sa više od 14 miliona stanovnika na obali Bohajskog mora, koje je ogranak Žutog mora. Taj grad je glavna luka putem koje se snabdeva kineska prestonica Peking i najznačajnija luka na severu Kine.

Tanjug printscreen
Spreman za put do Kine

Tjenđin je danas izuzetno važan industrijski i finansijski centar, koji pored Pekinga, Šangaja i Čongćinga, ima specijalni status u Kini, odnosno nalazi se pod direktnom upravom Vlade Kine.
Uspostavljanjem direktne linije do Kine, Er Srbija će omogućiti dobre konekcije preko Beograda ka mnogim destinacijama u svojoj mreži, kao što su Amsterdam, Barselona, Oslo, Pariz, Stokholm, Frankfurt, Ljubljana, Valensija, Prag, Venecija, Valensija, Zagreb i druge destinacije širom Evrope i u regionu šireg Balkana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike