Svetska kriza stiže: Produbljen pad prerađivačke industrije u Srbiji

08.12.2022

14:35

0

Autor: 24sedam

Pad industrijske proizvodnje u septembru, kao osnovna karakteristika privredne aktivnosti u tom mesecu, u oktobru je nastavljen i produbljen, navodi eksperti MAT-a

Svetska kriza stiže: Produbljen pad prerađivačke industrije u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Proizvodnja prerađivačke industrije Srbije, jedne od vodećih privrednih grana, u oktobru je smanjena za dva odsto međugodišnje. Time je kumulativni međugodišnji porast u periodu januar-oktobar smanjen na 2,1 odsto, kaže se u decembarskom broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu i Privredne komore Srbije.

Pad proizvodnje elektroprivrede i u oktobru je ostao simboličan, a broj oblasti prerađivačke industrije u kojima je proizvodnja međugodišnje opala u oktobru je povećan na 14, sa 10 koliko ih je bilo u septembru.

Posebno je produbljen i to na više od 11 odsto pad proizvodnje prehrambene industrije, koja zahvata oko 20 odsto ukupne proizvodnje prerađivačke industrije, zatim hemijske industrije, na 13 odsto, proizvodnja metalnih proizvoda i uređaja, više od 10 odsto, te proizvodnje ostalih saobraćajnih sredstava, kao što su brodovi, šinska vozila i slično.

Za razliku od proizvodnje prerađivačke industrije, čiji je međugodišnji pad u oktobru produbljen, to nije slučaj sa ukupnom industrijskom proizvodnjom, kaže autor analize o privrednoj aktivnosti, ekonomista Stojan Stamenković.

Pad cele industrije je sveden na simboličan, jer je u rudarstvu, osim eksploatacije ruda metala, u oktobru zabeležen i međugodišnji porast u eksploataciji uglja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike