Ograničena cena struje i za velike kompanije: Česi šire pomoć privredi

08.12.2022

11:45

0

Češka vlada je spremna da uvede ograničenja cena energije za velike kompanije do kraja godine, čime će proširiti pomoć preduzećima koja su pogođena rastom cene struje i gasa

Ograničena cena struje i za velike kompanije: Česi šire pomoć privredi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Češke uveće cenovno ograničenje i za struju i gas koji koriste velike kompanije, kao što je to uradila za domaćinstva i male firme, najavio je premijer Petr Fijala za američku tv stanicu CNN.

Odluke Evropske unije o ublažavanju ograničenja državne pomoći i mešanja u tržište otvorile su put da se ponudi pomoć i većim firmama.

- Danas je omogućeno i uvođenje ograničenja cena za velike firme što ranije nije bilo moguće - rekao je on, prema izveštaju češke agencije ČTK.

Ograničenja cena za domaćinstva, javne ustanove i mala preduzeća već su utvrđena za 2023. godinu na šest kruna (0,25 evra) po kilovatsatu struje i na tri krune (0,12 evra) za gas.

Dnevne novine „E15“ izvestile su danas da bi ograničenje cena struje za velike firme mogla da se primene na 80 posto njihove potrošnje energije a preko toga bi cena bila tržišna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike