Sto puta jače od čelika, a tanje od kose: U Staroj Pazovi niče centar za grafenske nanocevi

07.12.2022

16:26

0

Autor: S. G.

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi koji poseduje jedinu skalabilnu tehnologiju za njihovu sintezu u industrijskim količinama, dolazi u Srbiju

Sto puta jače od čelika, a tanje od kose: U Staroj Pazovi niče centar za grafenske nanocevi
Laboratorija u kojoj nastaju grafenske nanocevi - Copyright 24sedam/Promo/OCSiAl

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi koji poseduje jedinu skalabilnu tehnologiju za njihovu sintezu u industrijskim količinama, dolazi u Srbiju.

Ova kompanija planira da u Staroj Pazovi izgradi centar za grafenske nanocevi, u periodu od 2023. do 2024. godine. Ovo postrojenje za sintezu biće središte industrijskog centra grafenskih nanocevi, koje će pratiti proizvodne linije koncentrata nanocevi za različite polimere i disperzije nanocevi za povećanje gustine energije baterija za električna vozila.

Zašto ime OCSiAl

(O) – je oznaka za Kiseonik. (C) – je oznaka za Ugljenik. (Si) – je oznaka za Silicijum. (Al) – označava Aluminijum. Ovo su četiri najrasprostranjenija materijala na Zemlji.

OCSiAl planira da već krajem prvog kvartala 2023. započne i izvoz svojih proizvoda iz postrojenja u Srbiji ka Evropi i dalje širom sveta. Kompanija je osnovana 2010. godine u Luksemburgu. OCSiAl je napravio revoluciju u industriji materijala sa veoma snažnom podrškom naučnika i iskusnim timom multikulturalnih stručnjaka za istraživanje i razvoj, inženjering, prodaju i marketing.

Očekuje se da će fabrika u Staroj Pazovi imati oko 200 zaposlenih sa različitim nivoom obrazovanja i iskustva.

Inače, OCSiAl je prisutna u više od 50 zemalja i ima više od 450 zaposlenih.

Za OCSiAl je sve počelo 2009. godine kada su se, kako navode, zapitali “Da li je moguće stvoriti industrijsku tehnologiju za sintezu grafenskih nanocevi optimizovanu na stotine hiljada tona godišnje i značajno smanjiti cenu koju plaćaju potrošači, za 100 puta?“

Šta su grafenske nanocevi?

Ranije poznate kao ugljenične nanocevi sa jednim zidom, to su grafenski listovi debljine jednog atoma umotane u cevi. Kada se ubace u materijal, grafenske nanocevi stvaraju trodimenzionalnu, ojačavajuću provodnu mrežu koja daje novi skup svojstava i omogućava stvaranje do sada neviđenih materijala. Grafenske nanocevi 100 puta su jače od čelika, a 50.000 puta tanje od vlasi kose.

Grafenske nanocevi su jedini aditiv za sve namene koji može poboljšati specifična svojstva više od 50 odsto materijala na tržištu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike