Prvi gubitak u 25 godina: Izi džet upozorava britansku vladu

10.10.2020

11:48 >> 12:05

0

Britanska niskobudžetna aviokompanija Izi džet (EasyJet) ove godine očekuje neočekivano – gubitak i to poveliki

Prvi gubitak u 25 godina: Izi džet upozorava britansku vladu
Copyright Prinscreeen/Youtube,Simply Aviation

 

Avioprevoznik sa sedištem u Londonu ove „korona godine“ će se suočiti sa gubicima većim od 880 miliona evra. Uz to, očekuje da će u narednoj godini leteti sa samo 25 odsto svog regularnog kapaciteta.

Dok je nekim manjim igračima iz avioindustrije ova pandemija, uslovno rečeno, dobrodošlo za Izidžet je katastrofalna. Možda mogu da se raduju oni koji su već bili pred bankrotom, a sada ih spašava državna pomoć, ali ne i u londonskom prevozniku koji za svojih četvrt veka postojanja nije imao gubitke.

Taj poraz je bio neminovan, iako je kompanija preduzela radikalne mere za smanjenje troškova. Kako prenose lokalni mediji, prevoznik je signalizirao Vladi Velike Britanije da će mu možda trebati više pomoći, piše BBC.

– Vazduhoplovstvo se i dalje suočava s najtežom pretnjom u svojoj istoriji, a Vlada hitno mora da pojača paket mera, kako bi avio-kompanije mogle da podrže ekonomski oporavak, kada dođe do njega – kaže izvršni direktor Johan Lundgren.

Nade u brzi oporavak nakon karantina propale su kada je vlada uvela ograničenja za dolaske iz inostranstva. Tokom letnjeg vrhunca, avi-kompanija je i dalje mogla da leti sa kapacitetom od 38 odsto – ali su njena očekivanja za poslednja tri meseca u godini očigledno vrlo poražavajuća.

Izidžet je popravio svoje finansije uzimajući kredite, prodajući i vraćajući u zakup deo svoje flote i sklapajući poslove sa svojim osobljem. Ali još uvek nije stao na noge, i iako kaže da su rezervacije za sledeće leto bukirane, budućnost ostaje duboko neizvesna.

Kao i skoro svaki drugi prevoznik u ovom trenutku, i on se kreće kroz vrlo “olujno nebo”. Prevoznik je već uzeo kredit od vlade od 600 miliona funti, smanjio 4.500 radnih mesta, prikupio 608 miliona funti od prodaje aviona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike