Otkaz pred božićne kupovine: Amazon planira otpuštanje 10.000 radnika

15.11.2022

07:56

0

Vodeći globalni onlajn maloprodavac na zapadnom tržištu planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama

Otkaz pred božićne kupovine: Amazon planira otpuštanje 10.000 radnika
Amazon - Copyright AP Photo/John Locher, File

Otkazi u „Amazonu“ počinju ove nedelje, piše „Njujork tajms“ a u američkoj štampi navodi se broj od „više hiljada“ do 10.000 zaposlenih koji će biti proglašeni viškom.

Ovo će biti najveće smanjenje radne snage u istoriji kompanije i prvenstveno bi uticalo na Amazonov sistem organizacije, na maloprodajni i sektor ljudskih resursa, navodi se u izveštaju.

Ovoliki obim otpuštanja predstavljao bi manje od jedan odsto „Amazonove“ globalne radne snage i oko tri procenta zaposlenih u korporativnoj diviziji.

Amazon“ je prijavio da ima 798.000 zaposlenih na kraju 2019. godine, da bi 31. decembra 2021. izvestio da ima 1,6 miliona zaposlenih sa punim i skraćenim radnim vremenom, što je bilo povećanje od 102 odsto.

„Njujork tajms“ navodi da ukupan broj otpuštanja „ostaje fluidan" i da bi mogao da se promeni.
Akcije kompanije su pale sinoć na Njujorškoj berzi za oko dva odsto.

Predstavnik kompanije nije odmah odgovorio na zahtev CNBC-a za komentarom.

Ova vest stiže nakon najavljenih ogromnih smanjenja broja zaposlenih u drugim američkim tehnološkim firmama. „Meta“ (Gugl) je prošle nedelje objavila da otpušta više od 13 posto osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a „Tviter“ je otpustio otprilike polovinu zaposlenih samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Sezona prazničnih kupovina je od ključne važnosti za „Amazon“, koji je u tom periodu obično povećavao broj zaposlenih da bi zadovoljio potražnju.

Međutim, korporativna politika Endija Džesija, koji je preuzeo dužnost generalnog direktora „Amazona“ u julu 2021, usmerena je na smanjenje troškova da bi se sačuvala gotovinska sredstva pošto se kompanija suočava sa usporavanjem prodaje i sumornim izgledima globalne ekonomije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike