Novi rast deviznih rezervi: Kod Narodne banke gotovo 17 milijardi evra

14.11.2022

11:19

0

Autor: 24sedam

Devizne rezerve same srpske centralne banke narasle za 367 miliona evra

Novi rast deviznih rezervi: Kod Narodne banke gotovo 17 milijardi evra
Copyright Foto:Pixabay/PublicDomainPictures

Devizne rezerve Naradne banke Srbije, u neto iznosu (devizne rezerve umanjene za obavezne rezerve banaka) na kraju oktobra iznosile su 13,9 milijardi evr i za 367 miliona evra su veće u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Bruto devizne rezerve kod Narodne banke Srbije, na kraju oktobra iznosile su 16,87 milijardi evra i bile su za 369 miliona evra veće nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je danas centralna banka.

Na ovom nivou deviznih rezervi, kako je navedeno, obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 148,7 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu, odnosno priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 480,0 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u oktobru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 148,3 miliona evra).

Dinar kočen sa 525 miliona evra

Vrednost dinara prema evru u oktobru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. NBS je u oktobru kupila 525 miliona evra, reagujući na kontinuirane pritiske ka jačanju dinara.

Od maja meseca je neto kupljeno 2,37 milijardi evra, čime je nadoknađena neto prodaja deviza iz prva četiri meseca i sada se nalazi „u plusu“ za 100 miliona evra.

Navedeni faktori koji su u oktobru delovali u smeru povećanja deviznih rezervi, bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 83,2 miliona evra i drugim osnovima (ukupno 61,0 miliona evra), kao i negativan efekat tržišnih faktora u oktobru u neto iznosu od 115,1 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat pada cene zlata na međunarodnom tržištu za dva odsto i slabljenja dolara prema evru za 1,4 odsto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 790,7 miliona evra i bio je za 61,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,89 milijardi evra (7.890,9 miliona).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike